Bahçelievler'de ülkelerindeki iç savaştan kaçarak İstanbul'a gelen Suriyeli çocuklar için eğitim görebilecekleri ilköğretim okulu açıldı. Gözbebekleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Bahçelievler Belediyesi'nin katkılarıyla yapılan 9 derslikli 'Suriyeliler Gözbebekleri İlkokulu'nda 600 Suriyeli öğrenci ülkelerinin müfredatına göre eğitim görecek.
Bahçelievler Merkez Mahallesi'nde yapılan okulun açılışına Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, Gözbebekleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Mehmet Mazi, Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürü Basri Özbay, Suriye Eğitim Komisyonu Başkanı Naiem Moufti, İstanbul'a gelen Suriyeli vatandaşlar ve çocukları katıldı.
Törende bir konuşma yapan, Suriye Eğitim Komisyonu Başkanı Naiem Moufti başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Türk halkına ve yetkililere teşekkür ederek, "Suriyeliler burada mülteci olarak değil bir misafir olarak ağırlanıyor. Türkiye'nin hakkını hiçbir şekilde ödeyemeyiz. Bu okulun yapımına destek veren herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
"SURİYELİ ÇOCUKLARIMIZ DA BURADA TAHSİL GÖRECEKLER"
Konuşmaların ardından kurdele kesimi yapıldı. Okulu gezerek yetkililerden bilgi alan Osman Develioğlu ile Basri Özbay daha sonra öğrencilere okul çantası dağıttı. 'ya açıklamalarda bulunan Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, açılışı yapılan okulda sadece Suriyeli çocukların Suriye müfredatına uygun bir şekilde eğitim alacaklarını ifade etti. Suriye'de yurtsuz kalan binlerce insanın Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldığını belirten Develioğlu, "Türkiye Cumhuriyeti onlara kucak açaraka barınmalarını sağladı. Bazı Suriyeli vatandaşlar da İstanbul'a geldiler. Burada okuyamayan Suriyeli çocukların eğitim ve öğrenimlerini sağlayabilmek için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte, bakanlığımızın gözetiminde bu binayı kendilerine tahsis ettik. Suriyeli çocuklarımız da burada tahsil görecekler. Çocuklar çok mutlu. Eğitim herşeyin önünde geliyor.Ümit ederiz ki en kısa zamanda bu çocçuklarımız sıkıntılı durumların bitmesiyle ülkelerine dönerler" ifadelerini kullandı.
"İSTANBUL'DA 75 BİN CİVARINDA SURİYELİ VAR"
Gözbebekleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Mehmet Mazi ise Suriyeli çocuklar için Mardin ve Şanlıurfa'da 2 ve Hatay'da bir okul açtıklarını söyledi. Bahçelievler Belediyesi tarafından tahsis edilen binayı Suriyeliler için eğitime açtıklarını dile getiren Mazi, "Suriyeli öğretmenlerden oluşan kadrosuyla Suriye müfredatına göre öğrencilere 1. sınıftan 9. sınıfa kadar eğitim verilecek. Biz dernek olarak sadece okulun düzenini Milli Eğitim Bakanlığı'nın gözetiminde gerçekleştireceğiz. İstanbul'da 75 bin civarında Suriyeli var. Bazı ilçelerde Suriyeli çocuklar için okul açıldığını biliyoruz ancak yeterli değil. Yüzde 60'ı okuyamıyor" ifadelerini kullandı. Mazi, öğretmenlerin maaşlarını da derneğin ödeyeceğini kaydetti.
Programın ardından Gözbebekleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Mehmet Mazi, Osman Develioğlu, Basri Özbay ve Naiem Moufti'ye plaket takdim etti.