Süheyla GÖZDERELİLER/ YALOVA, () - TÜRKİYE Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı  İhsan Karaman uyuşturucu madde kullanımının arttığını belirterek, İstanbul'da lise  birinci sınıflarda her 10 öğrenciden 1'inin yasadışı uyuşturucu maddeyi kullandığını söyledi. Karaman, "Bu çok gözümüzü açması gereken bir rakam ve gece sıcak yataklarımızda bizleri uyutmayacak bir rakam" dedi.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti, '26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü' etkinlikleri kapsamında Yalova’da bir çalıştay düzenledi. Lova Hotel’de düzenlenen ve yarın sona erecek olan çalıştayda psikyatristler, adli tıp doktorları, Sağlık Bakanlığı ve STK temsilcileri, aktivistler, polisler, din adamları, kafe sahipleri, tedavi görmüş bağımlılar, görüş, deneyim ve hazırladıkları raporları gün boyu düzenlenen oturumlarda paylaşacak. Çalıştay öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı İhsan Karaman, Türkiye'de uyuşturucu madde kullanımı konusunda gerçek rakamların bilinemediğini söyledi. Karaman şöyle konuştu:
"Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin kuruluşundan bugüne uğraştığı temel bağımlılık konularından bir tanesi de uyuşturucu madde bağımlılığı. Ülkemizde bu illegal bir konu olduğu için aslında gerçek rakamlarıyla tam olarak bilinemeyebiliyor. İstatistiklere yansıyan şeyler genellikle bu konuda güvenlik birimlerinin yaptığı operasyonlarda ele geçen maddeler, ya da gazetelerde üçüncü sayfalarda yer alan uyuşturucu kullandığı için başına değişik şeyler gelen insanlar."
SENTETİK UYUŞTURUCU VE UYARICILAR
Uyuşturucu madde kullanımı konusunda bilimsel bir çalışma yapıldığını da kaydeden Karaman şöyle devam etti:
"Biz olaya bilimsel bir gözle baktığımız zaman ülkemizde özellikle son yıllarda yeni üretilen, her gün pıtrak gibi yeni bir örneği ortaya çıkan sentetik uyuşturucu, uyarıcı haplar vesilesiyle gençliğimiz arasında uyuşturucu madde bağımlılığının giderek yayıldığı görülür. Bu konuda en somut ve güncel rakamlardan bir tanesi İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 2 yıl boyunca İstanbul liselerinde yaptığı bir çalışma. Bu çalışmanın sonucunda, İstanbul liselerinde 32 bin öğrenci arasında yapılan çalışmada öğrencilerin yüzde 9’unun bir kez olsun, çok kez olsun uyuşturucu ile tanıştığını gösteriyor. Yani tekrar edersek İstanbul’da lise 1'inci sınıf öğrencilerinin ağırlığını oluşturduğu bir grup içerisinde her 10 öğrenciden 1 tanesi yasadışı uyuşturucu maddeyi kullanmış. Bu çok gözümüzü açması gereken bir rakam ve gece sıcak yataklarımızda bizleri uyutmayacak bir rakam. Yarın bu rakam 10 çocuktan 2’sine 3’üne doğru gitmeyecek mi? Gidebilecek. O halde bizim sahaya, insanlara, eğiticilere, kamu otoritesinin önünde yeni ve farklı bir teklifle çıkmamız lazım." 

FOTOĞRAFLI