İstanbul  Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Uluslararası Çevresel Etki Değerlendirilmesi Kongresi’nin ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Vali Mutlu,  Yassıada’nın isminin değiştirilmesiyle ilgili bir soruya, “Bu adanın isminin ‘Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ olarak isim değişikliği yapılmasını valiliğimizin bir teklifi olarak İl Genel Meclisimize ilettik. İl Genel Meclisi toplantısında oybirliğiyle adanın isminin ‘Hak ve Özgürlükler Adası’ olarak değiştirilmesi yönünde karar aldı.” dedi.
“2200 POLİS MEMURU İLE 1050 ÖZEL GÜVENLİKÇİ PLANLAMASI YAPTIK”
Vali Mutlu Hüseyin Avni Mutlu, Pazar günü oynanacak Fenerbahçe-Galatasaray maçıyla ilgili alınan güvenlik önlemleri ile ilgili soruya, “Fenerbahçe- Galatasaray arasında önemli bir derbi yapılacak her iki takımıda başarılar diliyorum. Tedbir konusuda bu tür maçlarla ilgili daha önceki tecrübeler de gözönünde bulundurularak emniyet birimimiz, kulüplerimiz ve taraftar temsilcilerimizle müşterek olarak aldığımız tedbirler var  bunları en iyi şekilde de uygulaycağız. İnşallah derbiye yakışır centilmenlik içerisinde futbola, spor ruhuna yakışır, her iki güzide takımımıza yakışır bir müsabaka arzu ediyoruz. Bu çerçevvede 2200 polis memuru ve bin 50'de özel güvenlikçi planlaması yaptık. Bu kadroyla nitelikli güvenlikli bir seyir izleneceğini düşünüyoruz. Burada en önemli şey kulüplerimizle birlikte takımlarımıza ve özellikle taraftarlarımıza düşen yaklaşımlardır. Taraftarlarımızın bu konuda hassasiyetlerine her zaman güveniyorum. Maç Fenerbahçe seyircisi huzurunda yapılacak. Kulüplerimizin kendi aralarında yapmış olduğu bir anlaşma gereğince rakip takım taraftarları bu tür derbi maçlarına davet edilmiyor. Bu kulüplerimizin kendi aralarında yapmış olduğu bir mutakabatın sonucu bizde bu kural çerçevesinde tedbirlerimiz sürdüreceğiz. Ümit ediyorum iyi olanın kazanacağı ama neticede futbolun ve sporun kazananacağı bir derbi maçı izleyeceğiz. Herkese şimdiden başarılar diliyorum.” diye cevap verdi.
“YASSIADANIN İSMİNİN ‘HAK VE ÖZGÜRLÜKLER ADASI’ OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ YÖNÜNDE KARAR ALINDI”
Vali Mutlu basın mensuplarının, Yassıada’nın isminin değiştirilmesiyle ilgili bir soru üzerine ise “Yassıada'nın isminin değiştirilmesinin Bakanlar Kurulu kararını gerektiriyor mevzuat gereği. Bir bölgenin coğrafi isimlerinin değiştirilebilmesi için Bakanlar Kurulu kararı da gerekeceği için biz Bakanlar Kurulu’nda görüşülüp, değerlendirilmek üzere valilik olarak bir teklifte bulunduk ve bu adanın isminin Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak isim değişikliği yapılmasını valiliğimizin bir teklifi olarak İl Genel Meclisimize ilettik. Bu adanın isminin ‘Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ olarak isim değişikliği yapılmasını valiliğimizin bir teklifi olarak İl Genel Meclisimize ilettik. İl Genel Meclisi toplantısında oybirliğiyle adanın isminin ‘Hak ve Özgürlükler Adası’ olarak değiştirilmesi yönünde karar aldı.” dedi.
“İSTANBULLULAR BU ADANIN BÖYLE BİR ACI HATIRAYLA ANILIYOR OLMASINDAN DA FEVKALADE ÜZGÜNDÜR”
Sözleri devam eden Vali Mutlu:
“Bu kararı İçişleri Bakanlığımıza göndereceğiz. Bakanlığımızda bu çerçevede konuyu ilgili mevzuata göre değerlendirmek üzere Bakanlar Kurulu'na, Başbakanlığımıza ulaştıracaklar. Bu adada gerçekten böyle bir tarihi hadisenin yaşanmış olması bütün milletimizi derinden yaralamıştır. İstanbullular da bu adanın böyle bir acı hatırayla anılıyor olmasından da fevkalade üzgündür. Dolayısıyla adanın isminin demokrasiye sahiplenilmesi, bu yaşanan olayın hafızalardaki olumsuz etkisinin ortadan kaldırılması ve özgürlüklere sahip çıkılması adına sürekli bir talip ve arzu içindeydi, bu milletin hissiyatıdır. İstanbul Valiliği olarak, prosedürün başlatılması gerektiği yer olarak bir teklife dönüştürüp il genel meclisimize gönderdik ve il genel meclisi de oy birliğiyle kabul etti. Ümidediyorum ki bundan sonraki süreç de bu çerçevede işleyecek. Zaten kamuoyunun konuyla ilgili bir arzu içinde bulunduğu yönünde bir beklentisi vardı. Ümit ediyorum ki bu beklenti en kısa süre içerisinde gerçekleşerek adanın isminin bu şekilde anılması ve milletin vicdanındaki derin acıya sebebiyet vermiş. Bu acı hatıraların demokrasiyle taçlandırılması en büyük dileğimizdir.”