İSTANBUL  Büyükşehir Belediyesi (İBB) “alev kartalı” olarak adlandırılan doğal afet ve yangın müdahale helikopterini Haliç'te düzenlenen bir tatbikatla tanıttı. Mizansen gereği belediye otobüsünde çıkartılan yangına 10 tonluk su hacmine sahip helikopterle müdahale edildi.  İBB, özellikle orman ve gökdelen yangınlarında etkin olarak kullanılacak “alev kartalı” olarak adlandırılan doğal afet ve yangın müdahale helikopterini hizmete aldı. 22 metre uzunluğunda, 195 kilometre hızında Sikorsky S-64 Skycrane tipi helikopter basın mensupları ve vatandaşların izlediği bir tatbikatla görücüye çıktı. Tatbikat için Haliç Kongre Merkezi’nin otoparkı karşısında Haliç üzerine bir kurulan platforma eski bir İETT otobüsü yerleştirildi. Mizansen gereği platform üzerindeki otobüste yangın çıkarıldı. Patlamaların ardından yanmaya başlayan otobüs için bir vatandaşın itfaiyeye ihbar telefonu etmesi canlandırıldı. Senaryo gereği, olay yerine intikal eden itfaiye araçlarının denizin ortasındaki yangına müdahale edememesi sonucu, helikopter devreye girdi. Tatbikatta 10 ton su kapasiteli helikopter yanan otobüsün üzerine üst üste manevralar yaparak su attı. Helikopterin suyunun bitmesi üzerine, denizden su çeken helikopter bir tur daha yaparak yangına müdahale etti. Daha sonra yakın mesafeden yapılan söndürme işlemi ile otobüsteki yangın tamamen söndürüldü. İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın da izlediği tatbikatın ardından Haliç Kongre Merkezi’ne iniş helikopter, basın mensuplarına tanıtıldı. Yüksek katlı bina yangınlarında 50 metreye kadar su veya köpük sıkabilme özelliğine sahip helikopter, 1 Aralık 2013 ila 30 Eylül 2014 tarihleri arasında PAN Havacılık ve Ticaret AŞ.’den yaklaşık 43.5 milyon TL’ye (43.517.518 TL) kiralandı.

OLASI BİR YANGINDA 3-5 DAKİKADA ERİŞEBİLİR HALE GELDİK

Törende konuşan İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul itfaiyesinin New York itfaiyesiyle eşdeğerde bir ekibe sahip olduğunu belirterek “İtfaiyemizin personel sayısının 1800’lerden 4000’lere çıkardık. Taşeron marifetiyle hizmet almaya mecburduk. Taşerondan çalışan zabıta ve itfaiyemizden 5400 civarında kardeşimizi sözleşmeli hale getirdik” dedi. Topbaş, daha önce hizmete giren yangın uçaklarının sadece İstanbul’da diğer Türkiye’nin birçok noktasındaki yangınlara müdahale ettiğini vurgulayarak Gürcistan’daki orman yangınına da 2 gün hizmet verildiğini hatırlattı. Topbaş,  “İstasyon sayımızı 38’den 108’e çıkarmak suretiyle olası yangında, çıkan bir problemde 3-5 dakikada erişebilir hale geldik” dedi.
HELİKOPTER 10 TONLUK SU HACMİNE SAHİP
Yangın söndürme işlevinin yanı sıra afetlerde kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarında da kullanılan helikopteri tanıtan Topbaş, “Takip edeceğimiz helikopter 10 tonluk su hacmine sahip. Bu suyu 30-40 saniye içerisinde doldurabilen özellikte. 2 saat 15 dakika havada kalabiliyor. 192 kilometre hıza ulaşabilen bir helikopter sistemi. Gece görüşü olması münasebetiyle gece de müdahale edebilecek. 50 metre yakına inmek suretiyle su ve köpük sıkmak suretiyle müdahale edecek” dedi.

2 saat 15 dakika havada kalabilen doğal afet ve yangın helikopteri, A.B.D Orman Hizmetleri, İtalya Orman Bakanlığı, Kore Orman Hizmetleri, Yunanistan, Los Angeles, Florida ve Avustralya İtfaiyeleri ile Fransa, Meksika, Kanada, Malezya’da da kullanılıyor.