İSTANBUL, () İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi çocuklara yönelik işkence ve kötü muamele iddialarıyla ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına 10 Mart 2014 Pazartesi günü saat 13.30’da suç duyurusunda bulunuldu.

İstanbul Barosu suç duyurusu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunlara değindi;

"İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan başkanlığında bir heyet cezaevlerinden sorumlu Başsavcı Vekilini ziyaret ederek suç duyurusu dilekçesini verdi. Görüşmede, çocuklara karşı yapılan hukuksuz uygulamalara son verilmesi için gerekli önlemlerin alınması istendi. Ayrıca, çocuklara karşı işkence ve kötü muamelede bulunanlar için dava açıldı.

Aydeniz Alisbah Tuskan’ın Başsavcı Vekiline yaptığı ziyarette Baro Meclisi Başkanı Av. İrfan Akyürek, Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Aşkın Yaşar Topuzoğlu, Av. Ayşenur Demirkale, Av. Selmin Cansu Demir, Av. Elif Yorgancıoğlu da hazır bulundu.

2014 yılı Ocak ayında, Ankara Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan çocuklara yönelik işkence ve kötü muamele iddiaları kamuoyuna yansımış ve özgürlüğünden yoksun bırakılan çocukların uğradığı hak ihlalleri bir kez daha gündeme gelmişti.

Ankara’da işkenceye maruz kalan çocukların bir kısmının Maltepe Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na getirilmesinin ardından Baromuz Çocuk Hakları Merkezi avukatlarından oluşan 3 kişilik bir heyet, çocuklarla görüşme yapmıştı. Yapılan görüşme esnasında, çocuklarca beyan edilen hak ihlalleri tespit edilerek, çocukların yaşadığı mağduriyetler raporlaştırılmıştı.

Son yıllarda, çocukların tutulduğu kapalı kurumlarda işkence ve kötü muamele sıklıkla yaşanmakta; çıplak arama, hücreye kapatma, savunma hakkının kısıtlanması, sağlık hakkı ihlali gibi mağduriyetlerse rutin ihlaller haline gelmişti."

HE