Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA,() - TÜRKİYE'de kadına ve çocuğa yönelik şiddet, taciz ve cinsel saldırı suçlarında 3'üncü sırada yer alan Isparta'da, 'Çocuğa Şiddet' adlı Avrupa Birliği (AB) destekli proje başlatıldı. Proje kapsamında anne-baba okulları açılarak, eğitim ve araştırma çalışmaları yapılacak.
El Ele Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Isparta'da çocuğa karşı işlenen şiddet, taciz ve cinsel saldığı suçlarının önlenmesi amacıyla 'Çocuğa Şiddet Projesi' hazırlayarak AB'ye başvurdu. Romanya'dan ticaret ve sanayi odası, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Isparta Barosu ile İl Sağlık Müdürlüğü ortaklığında hazırlanan proje ön elemeyi geçti. AB'nin 139 bin Euro'luk mali desteğiyle gerçekleştirilecek proje çalışmaları mayıs ayında başlayacak. Proje kapsamında ilk olarak işlenen suçların sebep-sonuç ilişkileri araştırılacak. Türkiye ve Romanya'da yapılacak çalıştaylarda karşılıklı fikir alışverişleri yapılacak. Proje kapsamında her iki ülkede anne-baba okulları açılarak eğitimler verilecek.
FARKINDALIK OLUŞTURACAĞIZ
El Ele Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Canan Aydın, Isparta Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu'nun son verilerine göre her 4 davadan birinin kadına ve çocuğa karşı işlenen taciz ve cinsel saldırı suçlarından görüldüğünü söyledi. Proje kapsamında şiddete uğrayan tüm çocuklara ulaşmayı hedeflediklerini belirten Aydın, "İlimiz sakin bir şehir gibi görülse de boşanmalar ve aile içi şiddet çok yaygın. Yaptığımız çalışmalarla şiddetin önünde geçeceğimizi düşünüyoruz. Bu konuda farkındalık oluşturacağız. Projemiz kapsamlı ve uzun süreli olacak" dedi.
ÇOCUKLARIN ÖZGEÇMİŞİ ARAŞTIRILACAK
Çocuğa ve kadına şiddet ile boşanma olaylarının birbiriyle bağlantılı olduğunu düşündüklerini dile getiren Aydın, "Bu nedenle aile eğitimi çok önemli. Bunun için Isparta'da anne-baba okulu açacağız. Çocuğa şiddet konusunda Isparta'da Türkiye 3'üncüsüyüz. Proje kapsamında şiddete uğrayan çocuğun öz geçmişleri araştırılacak ve özel görüşmeler yapılacak. Ailede yaşanan huzursuzluk çocuğa şiddet olarak yansıyor" diye konuştu.
ÇOCUKLAR REHABİLİTE EDİLECEK
Proje kapsamında ailelerin boşanma nedenlerinin de araştıracağına dikkati çeken Aydın şöyle dedi:
"Ailenin çocuğa nasıl yaklaşması gerektiği konusunda davranış sistemlerini oluşturacağız. Daha mutlu, daha huzurlu aileler oluşturmanın araştırmasını yapacağız. Şiddetten dolayı durumu kötü olan, psikolojisi bozulan çocukları rehabilite edeceğiz. Burada önemli olan şiddetin tekrar oluşmasının önüne geçmektir."

ME(SU/AK) (FOTOĞRAFLI)