Kadir ÇELİK/İSLAHİYE (Gaziantep), () - GAZİANTEP'in İslahiye İlçesi'nde, bu yıl 20 bin dönüm alanda ekilen ve yöre halkının 'Kırmızı altın' olarak adlandırdığı kırmızı biber hasadına başlandı.
İslahiye'de hasat mevsiminde binlerce insanın kazanç kapısı haline gelen kırmızı biberde, bu yıl kuraklık nedeniyle rekoltenin beklentilerin altında kalarak 15-20 bin ton civarında olması tahmin ediliyor. Türkiye’nin kırmızı biber ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan İslahiye'de, 20 fabrika tarafından işlenen ürünler iç pazarın yanı sıra başta Almanya, Avusturya ve Hollanda olmak üzere gurbetçilerin yoğunlukla yaşadığı Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor.
İslahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse, yörede 'kırmızı altın' olarak adlandırılan kırmızı biberin bu yıl 20 bin dönüm alanda ekildiğini ifade ederek, "Bu yıl yaşanan kuraklık ve don gibi nedenlerden dolayı rekoltenin istenilen kadar olmasa da 15-20 bin ton civarında gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Bölgenin coğrafik durumu, havası, rüzgarı, toprağı diğer yörelerden çok farklı. Bu nedenle herkes tercihini öncelikli olarak İslahiye biberinden yana kullanıyor. İlçemizde üretilen biber, hem iç pazarda, hem de dış pazarda tüketiliyor. Bizler iyi tanıtım ve altyapı çalışmasıyla Türkiye'nin dünyada kırmızı biber üretiminde söz sahibi olacağını düşünüyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI