BÜRO Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi üyeleri, sözleşmeli olarak çalışırken torba yasa ile kadroya geçirilen ve sayıları ülke genelinde 4 bini bulan İşkur çalışanlarının maaşlarının 800 lira düşürülmesini, balon uçurarak protesto etti.
İşkur İl Müdürlüğü önünde düzenlenen eyleme BES İzmir Şubesi üyesi ve İşkur çalışanı yaklaşık 100 kişi katıldı. İşkur İşyeri Temsilcisi Deniz Çetin, işsizlere güvenilir, süreklilik arz eden bir iş için danışmanlık beklenen iş ve meslek danışmanlarının (İMD), kendileri kadrolu olması gerekirken, sözleşmeli ve güvencesiz olarak atandıklarını belirtti. Çetin, “İki yıldır İMD’ler, beş yılda bir yapılacak olan mesleki yeterlilik sınavına tabi tutulacakları için sınavı geçememeleri halinde sözleşmelerinin yenilenmeyeceği riskiyle çalıştırılmışlardır. Torba yasa ile kadroya geçen İMD’lerin bugün itibariyle maaşları 800 TL düşürülmüştür. Genel Müdürlüğe ve Çalışma Bakanlığı’nın çeşitli kademelerindeki yetkililere mağduriyetimizi dile getirdiğimizde, kurum idarecileri, isteyen kadroya geçmeyebilir diyerek, 4 bin İMD’yi 'Kırk katır mı kırk satır mı' iklimine sokmuşlardır. Oysa kadroya geçme hakkı verilen diğer kamu görevlileri herhangi bir şeçim yapmaya zorlanmamışlardır. Hepsi kendi özlük hakları ile kadroya geçirilmişlerdir. Aynı işi yapmakta olanlar arasında sözleşmeli ve kadrolu olmak üzere iki farklı pozisyon yarıtılmış ve bu iki pozisyon arasında 800 TL maaş farkı oluşmuştur. Bu durum 'eşit işe eşit ücret' ilkisine tezat oluşturmaktadır” dedi.
Açıklamada, “4 Bin İMD’li olarak mesleki yeterlilik önemseniyorsa, kadro görev tanımımızı, yetkilerimizi belirleyen yasal çalışma bir an önce yapılmalıdır. Ücret kaybımız, görev tanımımız ve hakkımız olarak kariyer meslek kadro derecesine göre giderilmeledir. İş ve meslek danışmanlarının işsizlere yaptıkları danışmanlık hizmetinin niteleğinin yükseltilmesi için alt yapı eksiklikleri giderilmeli, gerekli yasal çalaşmalar yapılmalı, baskı aracı olarak kullanılan mobbingden ve performans kriterlerinden vaçgeçilmelidir” denildi.
Geçen ekim ve kasım ayı bordoları ile eyleme katılan çalışanlar, basın açıklamasının ardından, ellerindeki balonları havaya uçurarak, 'kadro görev tanımı'na uygun insanca bir ücret istediklerini ve maaşlarındaki kesintiler kalkmazsa mahkemeye başvuracaklarını dile getirdi.