İstanbul, () - İSKİ Genel Müdürlüğü, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından yapılan "Kentin 60 günlük suyu kaldığı" yönündeki açıklamaya yanıt verdi.

İSKİ açıklamasında, Oda'nın "İstanbul'un 60 günlük suyu kaldığı, Eylül ayında yağışlar başlamaz ise İstanbul'un susuz kalacağı ve Melen Projesi'nin İstanbul'un su ihtiyacının üçte birini karşılayabilecek kapasitede olmadığı" şeklindeki iddialarına yer verilerek, bu tarz hesaplamalarla verilen bilgilerin tamamen yanlış olduğu belirtildi.

İSKİ açıklamasında şöyle denildi:

"23 Temmuz 2014, yani bugün itibariyle barajlarımızın doluluk oranı yüzde 20,04, mevcut su miktarı ise 174 milyon 68 bin metreküptür. Buna ilaveten Melen-Yeşilçay-Sakarya ve Istranca su kaynaklarımızdan İstanbul'a sürekli su temin edilmektedir. Silivri ve Çatalca Bölgesi'nin tüm su ihtiyacı, hizmete alınan ve günlük kapasitesi 70 bin metreküp olan kuyularla karşılanmaktadır. Ayrıca su kaynaklarımızda sıfır kotunun altında 'ölü hacim' dediğimiz alanda toplam 100 milyon metreküpe yakın kullanılabilir su bulunmaktadır. Dolayısıyla, söz konusu açıklamada verilen tarih tamamen gerçek dışıdır.

Ayrıca Melen Projesi'nin yapımı tamamlanan 1. ve 2. Kademesi ile İstanbul'a günlük 1 milyon 500 bin metreküp su temin edilebilmektedir. Yani projenin 3. ve nihai aşaması devreye alınmadan dahi İstanbul'un günlük su ihtiyacının yarısından fazlası sadece Melen sisteminden temin edilebilmektedir. Melen Projesi'nin nihai aşamadaki kapasitesi yıllık 1 milyar 77 milyon metreküp, İstanbul'un yıllık su ihtiyacı ise yaklaşık 920 milyon metreküptür."



SU TASARRUFU KONUSU

Ayrıca, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin açıklamasında "İSKİ'nin su tasarrufunu önerdiği, kurumun susuzluk sorununu tasarrufla çözmeyi ümit ettiğine" dikkat çekilerek, şöyle denildi:

"Kurumumuz İstanbul'un içinde bulunduğu son yılların en kurak döneminde şehrimize yeni içme suyu kaynakları temin ederken, İstanbullularla 'pratik su tasarruf yöntemleri' paylaşmıştır. Burada amaç, suyumuzu ihtiyacımız kadar kullanmak, israf etmemek ve boşa akan suların mümkün olduğunca önüne geçmektir. Zira Kurumumuzca İstanbul'a ne kadar su ihtiyacı varsa temin edilmektedir ve kesintisiz olarak temin edilmeye devam edilecektir. Nitekim İstanbul'da günlük tüketilen su miktarı, sıcakların ve Ramazan Ayı'nın etkisiyle 3 milyon metreküpe yaklaşmıştır. Çevre Mühendisleri Odası'nın bu açıklamasının anlaşılması mümkün değildir."



KAYIP-KAÇAK ORANI

İSKİ, Oda'nın İstanbul'da şehre verilen suyun yüzde 30 kayıp olduğunu öne sürdüğünü de belirterek, "Türkiye ortalaması yüzde 46 civarında olan kayıp-kaçak su oranı İstanbul'da yüzde 24 seviyesindedir. Bu rakamın içerisinde ücretsiz verilen sular, tesislerimiz bünyesinde kullanılan sular, yangın hidrantları ve çalınan su miktarları da yer almaktadır. Dolayısıyla açıklamada verilen bu rakam ve yapılan hesaplar tamamen yanlıştır!" ifadesini kullandı.

Açıklamada, İstanbul'a 2007 yılından bu yana Melen Sistemi'nden su alındığı, Melen Havzası'nda çevre korumaya yönelik ciddi çalışmalar yapıldığı, her gün yaklaşık 500 farklı noktadan numuneler alınarak uluslararası akredite laboratuarlarda analizler gerçekleştirildiği dile getirildi. İSKİ açıklamasında, "Melen Suyu'nun da analizlerini kapsayan 'Su Kalite Raporlarımız' her ay düzenli olarak internet sitemiz aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılmaktadır. Analiz neticeleri İstanbul'un şehir şebeke suyunun tüm parametrelerde dünya standartlarında olduğunu göstermektedir" denildi.

Açıklamada, "Tüm bu bilgiler ve veriler ışığında, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından kamuoyuna yapılan açıklamanın gerçeklikten uzak ifadeler ve sadece varsayımlar üzerinden yapıldığı açıkça görülmektedir" ifadesi kullanıldı.