ZONGULDAK'ta, 1978'de Maden Mühendisliği Bölümü'nde okurken okul masraflarını karşılayabilmek için Ereğli Kömür İşletmeleri'nde işçi olarak çalışan Mehmet Torun, okulu bitirdikten sonra aynı kurumda maden mühendisi oldu. Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde müşavirliik görevine kadar yükselen Torun, 12 yıldır da Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı yapıyor.
Maden işçisi bir babanın 4 çocuğundan Mehmet Torun, o zaman Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı olan Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Maden Mühendisliği Bölümü'nde 2'nci sınıfta okurken, okul masraflarını karşılayabilmek için adı daha sonra Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) olarak değişen Ereğli Kömür İşletmeleri'nde işe girdi. Önce kömür yıkama tesisi, daha sonra da çamaşırhanede çalışan ve maden işçilerinin yatak çarşaflarını yıkayan Torun, 1980'de okulu bitirdi. Torun, mezun olmasına rağmen ataması yapılmadığı için 2 yıl daha işçi olarak çalıştı. 1982'de aynı kurumda ataması yapılan Torun, Türkiye Kömür İşletmeleri'nin Erzurum Şubesi'nde görevlendirildi. 
17 yıl burada ocak mühendisliği yaptıktan sonra 1999'da Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne tayini çıkan Torun, burada genel müdür müşavirliği görevine kadar yükseldi. Erzurum'da, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanlığı yapan Torun, Ankara'da ise 2002'de TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçildi. 12 yıldır oda başkanlığı yapan, genel müdür müşavirliği görevini de sürdüren evli ve 2 çocuk babası Mehmet Torun, maddi imkansızların kendisini daha çok çalışmaya sevk ettiğini ve tüm hayallerini gerçekleştirdiğini söyledi. 1980 sonrası siyasi nedenlerle Erzurum'a sürüldüğünü, buna rağmen aynı şevkle çalışmaya devam ettiğini belirten Torun, şöyle konuştu:
"Zonguldak emeğin başkenti. O yıllarda birçok arkadaşım aynı zamanda işçi olarak çalıştı ve öyle okudu. O günkü koşullarda, yaşamın bize dayattığı zorlukları böyle aşmak gerektiğine inandık. Bugün de bir mücadelenin içindeyiz, demokrasi mücadelesi veriyoruz. 8 yıl Erzurum'da oda başkanlığı yaptım. 12 yıldır da Ankara'da yapıyorum. Meslektaşlarıma hizmet etmeye, onların hakları için mücadele etmeye çalışıyoruz. Bu beni güçlü kılan bir yapı."