Kadir ÖZEN-Mustafa OĞUZ-Utku BOLULU/ İZMİR, () - İZMİR'de, 301 kişinin yaşamını yitirdiği Soma'daki maden faciasının ardından sendikalar özelleştirme, taşeronlaşma ve iş güvenliği için yaklaşık 3 bin kişinin katılımıyla yürüyüş düzenledi. Basmane Meydanı'nda saat 16.00 sıralarında biraraya gelen DİSK, KESK, Türk- İş üyeleri ile Aliağa Belediyesi'nden bir süre önce çıkartılan taşeron firma işçileri, bazı partiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi, Konak Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. 'Susma haykır taşerona hayır', 'Taşeron işçisi olmayacağız' sloganlarının atıldığı yürüyüş sırasında, grup içinde alkollü olduğu belirtilen bazı kişiler arasında kısa süreli arbede yaşandı. Araya girenlerin tarafları sakinleştirmesiyle grup, tekrar hareket etti.
KANİ BEKO'DA KATILDI
Basmane'den Konak'a yürüyen gruba, geçen perşembe günkü eylem sırasında TOMA'nın tazyikli su sıkmasıyla yaralanan ve tedavisinin ardından taburcu edilen DİSK Genel Başkanı Kani Beko, CHP İzmir milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mustafa Moroğlu da katıldı. Gazi Bulvarı'ndan Cumhuriyet Bulvarı'na daha sonrada Büyükşehir Belediyesi önüne gelen grubu, TOMA araçları ve çok sayıda çevik kuvvet polisi karşıladı.
ÇERKEZOĞLU, BAŞBAKANA YÜKLENDİ
Gruba seslenen DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, "Bu ülkenin Başbakanı 1860'lı yıllarda İngiltere'de de bu tür kazaların olduğunu söyleyerek aklımızla ve acımızla dalga geçti. 19'uncu yüzyıl koşullarındaki gibi çalışmaya ve ölmeye isyan eden Somalılara, cenaze evinde hakaret etti, saldırdı. Soma'nın ateşini TOMA ile söndürmeye kalkacak kadar pervasızlaştılar. Somalı işçilerin üzerine TOMA ile cop ile gaz bombası ile müsteşarları ile hatta bizzat Başbakanın yumruğu ile yürüdüler" dedi.
Ardından gruba seslenen Türk-İş İzmir 3. Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç, "Biz yıllardır haykırıyoruz. Özelleştirmeler, taşeronlaşmayı getirir. Taşeronlaşma emek sömürüsüdür, kuralsız çalışmadır, ölümdür diyoruz. Bizim bu feryadımızı bugüne kadar duymayan, kulaklarını tıkayanlar bugün rahat mı? Taşeronlaşmaya karşı aylardır mücadele eden Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy enerji ve maden işçilerini, yöre halkını kutluyorum. Bu mücadele hepimizin mücadelesidir. Mücadele iş, aş, ekmek ve vatan mücadelesidir. Bu kurumlar milletin malıdır. Millet olarak sahip çıkmalıyız" diye konuştu.
KANİ BEKO'DEN 'HEDEF ALINDIM' AÇIKLAMASI
Geçen hafta perşembe günü Soma'daki faciayı protesto için yapılan yürüyüşte TOMA'dan su sıkılmasıyla yaralanan ve tedavisinin ardından taburcu edilen DİSK Genel Başkanı Kani Beko, sağlık durumu hakkında bilgi verdi. Vali ve İl Emniyet Müdürü hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirten Beko şunları söyledi: "O günkü müdahalede kulağımdan ve gözümden yaralandım. Eşrefpaşa Hastanesi'nde tedaviye alındım, kulak zarımdan ameliyat oldum. Müdahaleden önce güvenlik amirleri ile görüştüğümüzde, bize belediyenin önünde basın açıklaması yapabileceğimiz söylendi. Daha sonra barikatları açtılar. İçeri girdiğimiz esnada ben TOMA'nın yanındaydım. TOMA beni hedef alarak nokta atışı yaptı. Vali ve İl Emniyet Müdürü konusunda hazırlıklarımızı yaptık ve suç duyurusunda bulunduk. İç hukukta, sonuca ulaşamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız." 
Öte yandan yürüyüşe katılan, Aliağa'da bir süre önce işten çıkartılan taşeron işçiler ise belediye önünde beklemeye başladı.

KÖ,MO,UB (AÖ/RT) (FOTOĞRAFLI)