Taylan YILDIRIM/İZMİR, () - MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faiacısının incelenme sürecinin koordinasyonu için bizzat görevlendirilen İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, hem geçen Mart ayında madene olumlu rapor veren 2 müfettiş, hem de madenlerin son durumuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.
İki müfettiş için savcılığın izin kağıdının bakanlığa geldiğini, ön incelemenin tamamlanmasıyla da izin verilip verilmeyeceğinin kararının alınacağını söyleyen Tezel, 2009 yılından önce madenlerin çok kötü, 'in' gibi olduğunu, şimdi denetimlerle insan girilir hale geldiğini anlattı. Tezel, bazı kesimlerin yaşam odası satmak veya  kamuya geçebilmek için bu kazayı kullandığını savundu.
Geçen 13 Mart'ta Soma Kömür İşletmeleri'nde meydana gelen 301 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili ilçeye gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, açıklamalarda bulundu. Müfettişlerin çalışmalarını bire bir takip eden Tezel, gelinen son noktayla ilgili de bilgi verdi. Soma Kömür İşletmeleri'ne ait 'Işıklar' ile 'Atabacası' maden ocağının güvenli bulmadıkları için kapattıklarını dile getiren Mehmet Tezel, şöyle devam etti:
"Biz bu madenlerde sadece üretim yapılmamasına karar verdik. Ama elbette bu madene giren teknik ekipler var. Bunlar bizim kriterlerimizde bulunan ancak onlarda bulunmayan, tedbirleri alıyor. İşletme bu çalışmalarını tamamladıktan sonra bize dilekçeyle başvuracak. Müfettiş arkadaşlarımız da, tekrar bu madene girip inceleme yapacak. Eğer önlemlerin alındıklarını görürlerse o zaman açılmalarına izin verilir. Ama bu önlemler alınmadan hiçbirisinin açılmasına izin vermeyiz. Bu madenlerin tamamen kapatılması gibi bir durum ise söz konusu değil." 
MÜFETTİŞLER İÇİN 45 GÜNDE KARAR VERİLECEK
Facianın meydana geldiği maden ocağında, geçen Mart ayında denetimde bulunup olumlu rapor veren 2 müfettiş hakkındaki, idari soruşturmanın devam ettiğini bildiren Mehmet Tezel, şöyle devam etti:
"Bizim idari soruşturmamız tamamlanmadan, Soma Cumhuriyet savcılığı da 2 müfettiş için adli soruşturma açtı. Bu talepleri posta yoluyla, bakanlığa ulaştı. Şimdi bizim idari soruşturmamız, ön incelemeye dönüştürülecek. Bu ön inceleme sonrasında ise müfettişlerin talebi doğrultusunda, adli soruşturma için izin verilip verilmeyeceğinin kararı alınacak. Bunu da 45 gün içerisinde tamamalamak zorundayız. Bu süre içerisinde, savcılığa gerekli cevap verilecek. Ancak, müfettişlerin denetimi ile bu tür kazaları bir kefeye koymak doğru değil. Yani kömür ocakları canlı birer organizma gibi, yeni değişimler gösterebiliyorlar. Yani bugün iyi görünen bir madende, yarın böyle bir kaza meydana gelebilir. Hatta müfettişler içinde olduğu sırada da bile yaşanabilir. Ama kamuoyunda böyle bir algı oluşturulmak isteniyor. Kimisi yaşam odası satmaya çalışıyor, kimisi de özel sektörden kamu kurumuna girmek istiyor. Bu kazayı kullanıyorlar. 2009 yılından önce madenler 'in' gibiydi. Şimdi denetimlerle insan girilir hale geldi."
"OCAK İÇİN 3 AY BEKLENEBİLİR"
Facianın meydana geldiği maden ocağındaki incelemelerle ilgili de bilgi veren İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, arkadaşlarının ocağa iki kez girip inceleme yaptığını bildirirken, şöyle konuştu:
"Ancak, olayın tam yaşandığı yerde hem göçük var hem de yangın sürüyor. Bu nedenle de, ocağın giriş ve çıkışları yangının kendiliğinden sönmesi için kapatıldı. Bu ocak özel aletlerle hergün denetleniyor yangının sönüp sönmediğiyle ilgili. Ancak ocağın kapıları ilk kapatıldığında bize en ay üç ay beklememiz gerektiği, yangının ancak o kadar süre sonra sönebileceğini söylediler. Biz de bunu bekliyoruz. O yangın da söndükten sonra, içerideki onarımlar yapılıp göçük kaldırıldıktan sonra ekiplerimiz bir kez daha girip kazayla ilgili inceleme yapacaklar. Ama bir gerçek var. Bu ocakta bir yangın çıkmış ve işçiler de otopsi raporlarına göre karbonmonoksit gazından zehirlenmişler. Bizler şimdi bu yangına neyin neden olduğunu ve neyin hızlandırdığını araştıracağız. Bu maden de gerekli önlemlerin alınmasının ardından tekar açılabilir."

TY(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)