BARZANİ: PEŞMERGE SAVUNMA POZİSYONUNDA

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim Başkanı Mesut Barzani, Kerkük’ü IŞİD’in ele geçirmesinin ardından bugün Selahattin kentindeki Başkanlık Sarayı’nda Kürt Yönetimi Başbaşkanı Neçirvan Barzani, bakanlar ve peşmerge komutanlarıyla 6 saat süren toplantı yaptı. Musul ve Kerkük’te yaşanan olaylar hakkında bilgi Alan Barzani, bundan sonra izlenecek yolla ilgili talimatlar verdi.

Toplantının ardından Kürt Hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Peşmerge güçlerinin savunma pozisyonunda oldukları ve hiçbir şekilde saldırı konumuna geçmediği belirtildi. Peşmerge güçlerinin halkın can ve mal güvenliğini sağlamak için Irak ordusunun bıraktığı boşluğu doldurduğu ifade edilen açıklamada, “Peşmergenin kontrolü altındaki bölgelerde yaşayan halklara tam güvence veriyoruz. Bölgelerindeki istikrar, yaşam ve huzur tamamen Peşmergenin koruması altındadır. Peşmergelerin olduğu bölgelerde hiçbir tehlike söz konusu değildirdir. Peşmerge samimiyet ve cesaretle o bölgeleri koruyacaktır” denildi.

Peşmergenin çatışma istemediği belirtilen açıklamada, “Peşmerge karışıklığın çıkmasını ve kendi güvenlik noktalarının çatışma bölgesine dönüşmesini istemiyor. Irak'ın bu kötü koşullardan kurtulması gerçekçi siyasi bir çözümle mümkün olabilir. Askeri önlemler asla çözüm değildir. Bu ittifak anlayışından ve birlikte yaşama ilkesinden uzak bir arayış olur. Kürtler, Şii’ler, Sünni’ler ve Irak’ın diğer unsurlarının ittifakıyla, ülkeye istikrar ve kalkınma gelebilir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada Kürdistan bölgesinde de kontrolün sağlandığı Kerkük ile bazı ilçelerde yüksek askeri ve güvenlik operasyon birimi kurulacağı ve bu birimin tüm kuvvetlere komuta edeceği ifade edildi.

Kürt yönetimi, kendi bölgelerine gelen sığınmacılar için de uluslar arası kamuoyunda yardım çağrısında bulundu.

Toplantıda, Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü tarafından Barzani’ye Musul olayından sonraki çatışmaların bilançosu verildi. Brifingde Musul ile Suriye’de Kürtlerin yaşadığı Rojava sınırında bulunan Rabia İlçesi’nde 2, Kerkük’te 2 ve Diyala’da 2 olmak üzere 6 Peşmergenin yaşamını yitirdiği belirtildi. Toplam çatışma ve patlamalarda 27 peşmergenin de yaralandığı ifade edildi. Başkan Barzani ise perşmerge komutanlarına verdiği talimatta, peşmergenin kontrolündeki tüm bölgelerde her etnik köken ve mezhepteki halkların yaşam güvencesi olması gerektiğini söyledi. Kerkük’ün özel bir nokta olduğunu belirten Barzani, bu bölgenin güvenliğin özen gösterilmesini istedi.