TÜRKİYE'nin turizme açılan ilk mağarası İnsuyu, geçen yıl 60 bin kişi tarafından ziyaret edildi.



İnsuyu Turistik Tesisler Birliği Müdürü Bahattin Üzgaş, İnsuyu Mağarası'nın rehabilitasyonu için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Mağara Şube Müdürlüğü, Burdur Valiliği ve Burdur Belediyesi arasında protokol imzaladığını belirtti. Burdur-Antalya karayolunun 14'üncü kilometresindeki mağarada protokol sonrasında teknik bir heyetin inceleme yaptığını kaydeden Üzgaş, “Mağaranın fiziki ve kimyasal özellikleri incelendi. Bu kontroller her 3 ayda bir tekrarlanıyorö dedi.



IŞIKLANDIRMA YENİLENCEK



Mağaradaki su seviyesi, ışıklandırma ve kararma noktalarının kontrol edilerek veriler toplandığına değinen Üzgaş, "Mağarada meydana gelebilecek acil durumlar için 'Acil durum tahliye noktaları belirlendi. Acil durumlarda bu noktalardan tahliye edilecek. 2014 yılında da İnsuyu Mağarası ve çevresinde çalışmalar devam edecek. Mağara dışında çevre düzenleme ve peyzaj çalışmaları yapılacak. Mağaradaki ışıklandırma ve görüntüleme sistemi de iyileştirilecek" dedi.



60 BİN ZİYARETÇİ



İnsuyu Mağarası'nın Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası olduğunu da belirten Bahattin Üzgaş, ziyaretçi sayısının giderek arttığını söyledi. 2013 yılında, 2012 yılına göre ziyaretçi sayısının yüzde 15 arttığına işaret eden Üzgaş, "Mağarayı geçen yıl 60 bin kişi ziyaret etti. Kayıtsız ziyaretçilerle bu sayı 100'in üzerindedir" diye konuştu.



(FOTOĞRAFLI)