TÜBİTAK Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programı kapsamında ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ortaklığında 'Türkiye Kıyılarının İncelenmesi Projesi' kapsamında geliştirilen ve sudan iniş-kalkış yapabilen Amfibik İnsansız Hava Aracı (A-İHA) denizden ilk uçuş testini başarıyla gerçekleştirildi.
TÜBİTAK Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programı kapsamında Yrd.Doç. Dr. Bedri Kurtuluş’un yürütücülüğündeki projede, ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği’nden Doç.Dr. Funda Kurtuluş, Araştırma Görevlisi Talha Mutlu, yüksek lisans öğrencisi Levent Cevher, pilot Saffet Gökuç, Yrd.Doç.Dr. Evren Tunca ve Prof.Dr. Ozan Tekinalp görev aldı. Proje sonunda 3.5 kilo ağırlığında ve 1.6 metre uzunluğunda yapılan A-İHA'nın ilk deniz uçuş testi Mersin'in Erdemli İlçesi'ndeki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Kampusu'nde gerçekleştirildi.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden Prof.Dr. Ahmet Kıdeyş, Prof.Dr. Zahit Uysal, Dr. Hasan Örek ve yüksek lisans öğrencisi Sinem Cihan, ‘ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Yerleşkesi Kıyılarının Deniz Kaplumbağaları Açısından Ekolojik Özelliklerinin Belirlenmesi’ adlı projesi kapsamında A-İHA'nın aktardığı verileri topladı.
PROJEYİ ANLATTI
Doç.Dr. Funda Kurtuluş, ekip olarak Türkiye'de bir ilke imza attıklarını belirterek, şunları söyledi:
"TÜBİTAK Projesi kapsamında 1 yıldır A-İHA çalışmasını yürütüyoruz. Erdemli ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü kıyısından havalanarak yapılan bu çalışma ile projeyi daha da geliştireceğiz. Yaklaşık 20 kişilik bir ekiple 1 yıldır sürdürdüğümüz 93 bin liralık proje kapsamında şu ana kadar yapılan harcamalar 30 bin liraya ulaştı. Yaptığımız insansız hava aracımızın üzerine monte ettiğimiz kamera sayesinde kıyılarımızda çevre kirliliğinin gözlemlenmesi, kıyıdaki klorofil ölçümleri, denizdeki diğer parametrelerin ölçülmesi, deniz kaplumbağalarının ve yunusların takibi gibi bir çok amaçla kullanabiliriz. Şu ana kadar denizden havalanıp tekrar denize inen İnsansız Hava Aracı olarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik. Amacımız karadan ve denizden kalkabilen, denize hem de karaya inen insansız hava aracını yapmak."