IŞİD'DEN ENDİŞE DUYUYORUZ
Kilis'te Suriyeli sığınmacıların yaşadığı konteyner kentte yaptığı incelemelerinin ardından Gaziantep'e gelen İngiltere Uluslararası Kalkınma Bakanı Justine Greening, havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İngiltere hükümeti olarak IŞİD’e katılan militanlardan büyük endişe duyduklarını ifade eden Greening, "Elbette İngiltere hükümeti olarak IŞİD’e katılan militanlardan büyük endişe duyuyoruz. Tabi şu da bir gerçek IŞİD'e bir çok ülkeden katılanlar var. Biz şuna inanıyoruz, Suriye’de yaşanan bu krize yardım etmek isteyen insanlar İngiltere’de para toplayarak yapabilirler. Bunu da çalıştığımız STK’lara destek olarak yapabilirler. Tabi ki bunu yapmak istemeyen insanlara İngiltere’ye geri geldiklerinde çok sert bir şekilde karşılığını vereceğiz. Bunu yapabilmemiz içinde bizim gerekli kanunlarımız da mevcut. Bu bize gösteriyor ki, Suriye krizi sadece İngiltere’nin ya da Türkiye’nin değil, bütün uluslararası toplumun meselesi. Dolayısıyla biz de İngiltere olarak bunun farkındayız ve bu soruna uluslararası toplum olarak bir çözüm bulmamız gerekiyor" diye konuştu.
Greening, daha önce Lübnan ve Ürdün'deki kampları ziyaret ettiğini ancak Suriyeli sığınmacılar için en iyi ev sahipliğinin Türkiye'nin yaptığını, özellikle kamplardaki eğitim olanaklarını çok etkileyici bulduğunu belirtti. Ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyelilerin durumunu yerinde görmek amacıyla Türkiye’ye geldiğini ifade eden Greening, "Bu çerçevede 46 milyonluk İngiliz sterlini değerinde sınır ötesi bir yardım yapacağız" dedi.
Suriye krizinin unutulmaması gerektiğini ve uluslararası toplum olarak hep birlikte konuya siyasi çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan İngiliz Bakan Greening, "AB ülkelerinin hepsini bir araya getirdiğinizde, bölgede yaşanan olaylardan mağdur olan Suriyelilere sadece İngiltere kadar yardımda bulundular. Öte yandan Türkiye’nin yaptığı yardım çok büyük ve şu anda bir milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. İngiltere’nin Suriye krizi nedeniyle verdiği destek 600 milyon İngiliz sterlininin üzerinde. Bu rakam İngiltere’nin şu ana kadar bir insani kriz için harcadığı en büyük miktardır" diye konuştu.
Greening, basın açıklamasının ardından tarifeli uçakla İstanbul'a gitti.
Mehmet BULUT/GAZİANTEP, ()

FOTOĞRAFLI