MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde, işletme hakkının ihaleye çıkarılacağı belirtilen İncekum Plajı'nın girişi, araç ve yaya geçişlerini engellemek için taş ve kum yığınları ile kapatıldı. Önceden Çamlı Köyü Muhtarlığı'nca işletilen plaj için Muhtar Kerim Ekinci, "Burası ihaleye çıkartılarak kiraya verileceği için kapatıldı. Sezon başladı ve gelen geri dönüyor" dedi.
Kumlarıyla dünyaca ünlenen halk arasında Sedir Adası olarak bilinen Kleopatra Adası'nın hemen karşısında yer alan ve özellikle dar gelirli aililerin akın ettiği İncekum Plajı'nın araç ve yaya girişinin iş makineleriyle toprak yığılarak kapatıldığını görenler, gözlerine inanamadı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından işletme hakkının ihaleye çıkarılacağı gerekçesiyle İncekum Plajı'nın taş ve kum yığınları ile halka kapatıldığı ileri sürüldü.
BAŞKAN ACAR'DAN YETKİ KARMAŞASI AÇIKLAMASI
Marmaris Belediye Başkanı CHP'li Ali Acar, "İl Özel İdareleri tüzel kişiliğinin bitmesiyle, belde belediyeler ile köy muhtarlıkları da ortadan kalkınca bu geçiş sürecinde sıkıntılar ortaya çıkıyor. Bu doğal ama köy ve belde tüzel kişiliklerinin işletiminde olan yerlerden fazla gelir getirenler büyükşehirlere, angarya türü olan yerler ilçe belediyelerine veriliyor. Bu adaletli değil. Araç paylaşımında bile bizlere eskileri düşüyor. Yetkililer mülki amir, Kaymakam ve Vali bey hizmet vermenin en uygun hangi kurum tarafından olacağına bakması lazım. Gelirinin fazlalığı azlığı düşünülmemeli. İncekum da böyle bir yer" dedi.
Plajın bir an önce halka açılması gerektiğini söyleyen Çamlı Mahallesi Muhtarı Kerim Ekinci ise "Köyümüz mahalle olunca Orman Genel Müdürlüğü de işletim hakkını muhtarlığımızdan aldı. İhaleye açılacağı belirtildi, fakat hiçbir işlem yapılmadı. Çok sayıda vatandaşlarımız buraya geliyor fakat girişe yığılan taşlar nedeniyle ya geri dönüyor ya da bir kilometrelik yolu yürüyerek plaja gidiyor. Böyle olunca da orman içindeki halkın kontrolü de sağlanamamış oluyor. Her türlü hizmetten de mahrum kaldılar. Buranın kısa vadede çözüme ulaştırılması gerekiyor" dedi.
KONTROL OLMADIĞI İÇİN YANGIN TEHLİKESİ
Daha önce tüm kontrolleri muhtarlıkça sağladıklarını ve bölgede ateş yakmanın da yasak olduğunu hatırlatan Muhtar Kerim Ekinci, "İçeride her türlü plaj hizmetini sağlıyorduk. Şu anda bunların hiçbirisi yapılamadığı gibi içerideki çöpleri de alamıyoruz. İçeride kontrol yok. Gördüğüm kadarıyla ateş bile yakılmış. Ne olursa olsun buranın kontrol altına alınması şart. En büyük korkum kontrol olmadığı için mangal yakmak isteyenlerin ormanı yakması" diye konuştu.
Konya ve Ankara'dan gelen akrabalarını gezdirmek için buraya geldiklerini söyleyen Meryem Balcı, "Sürekli buraya gelip gidiyorum ama ilk kez kapandığını görüyorum. Buranın kapatılması kadar yanlış bir şey yok. Ben nasıl yürüyeceğim. Yaşlı insanlar nasıl gidecek denize. Ne oldu da ne değişti de burası kapatıldı. Köyümüz mahalle olabilir ama bu daha önceden düşünülmeli. Çok üzgünüz. 2 lira verip denize gidiyorduk. Ne yapılmak istendiğini anlayamadım" diyerek dert yandı.
Konya'dan annesi, eşi ve yakınlarıyla Marmaris'e gezmeye gelen İbrahim Çekmece, "Annem akciğer kanseri. Konya'dan teyzemlere ziyarete geldik. Annem temiz hava alsın istedik. İncekum'u methettiler. Gelip görelim dedik ama baktık ki set çekmişler. Bu nimetten ülkemizde yaşayan herkesin faydalanması gerekir. Eğer paralı bir sistem olacaksa zaten insanlar gider tatil köylerinde tatilini yapar. Ekonomik bir sıkıntı var ki inanlar buraya geliyor" dedi.

MS(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)