TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), geçen 15 Temmuz'da yıkılan Kayakla Atlama Kulelerinin iniş rampalarıyla ilgili ön raporu açıkladı. İMO Erzurum Şubesi tarafından açıklanan rapora göre, atlama kulelerinde şimdilik sorun olmadığı vurgulandı; iniş rampalarına dökülen betonun içinde ise demire rastlanmadığına dikkat çekildi.
2011 Üniversiteler Kış Oyunları için Palandöken ilçesinin Kiremitliktepe'de 94 milyon liraya yaptırılan ülkenin tek kayakla atlama kulelerinde geçen 15 Temmuz'da meydana gelen heyelanın ardından 23 Temmuz günü İMO heyeti Erzurum'a giderek inceleme yaptı. İMO Yönetim Kurulu Üyesi Necati Atıcı, ODTÜ öğretim üyesi Nejan Huvaj ve Erdem Canbay'dan oluşan heyete Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi, Atatürk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ile İMO Erzurum Şubesinden uzmanlar eşlik etti. İnşaat Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan ön raporda şu tesbitlere yer verildi:
İNİŞ RAMPASI ZEMİNİNDEKİ ÇATLAKLAR ONARILMIŞ
"Yükseklikleri 20, 40, 60, 95 ve 125 metre olan 5 ayakla atlama kulesi 2010 yılının sonlarında tamamlanmış ve 7 Ocak 2011'de hizmete açılmıştır. Atlama kuleleri 2011 Kış Oyunları sonrasında bir kaç kez kullanılmıştır. Yapılan saha incelemelerine göre, 15 Temmuz 2014 günü meydana gelen heyelan nedeniyle 5 atlama kulesinin iniş rampaları yıkılmış ve tamamen kullanılamaz hale gelmiştir. Kulelerde ise bir hasar gözlenmemiştir. Atlama kulelerinin bulunduğu bölgede hem imara (plana) esas hem de parsel bazlı zemin etütlerinin yapıldığı öğrenilmiş olsa da, devam eden bilirkişi çalışması nedeniyle atlama kuleleri, iniş rampaları ile ilgili projeye ve zemin etüt raporlarına ulaşılamamıştır. Heyelanın meydana gelmesinden önce iniş rampalarında zemin hareketlerine bağlı olarak çeşitli çatlaklar oluştuğu ve bunların onarıldığı öğrenilmiştir. 
Heyelandan sonra da bölgede çeşitli yerlerde zemin hareketlerinin devam ettiği tarafımızca tespit edilmiştir. İniş rampalarının 40 santim kalınlığında betondan oluştuğu ve bu betonun yamaç üzerine yerleştirildiği gözlenmiştir. Betonun altında ince ve 1 metreden kısa demirlerin belirli aralıklarla zemine düşey olarak (bir nevi çivi şeklinde) yerleştirildiği belirtilmiş ancak heyet arazide bu demirleri görememiştir. 40 santim kalınlığındaki betonun tabanına yatay olarak demir serilmesi ve üzerine beton dökülmesi şeklinde oluşturulduğu, beton içinde demir olmadığı tespit edilmiştir. Rampaların bulunduğu şevde drenaj önlemlerinin eksik ve yetersiz olduğu anlaşılmıştır."
GÖLETTEKİ SU ETKİLEMEZ
Kayakla atlama kulelerinin yakınında bulunan göletten su sızması nedeniyle heyelanın meydana geldiğine dair haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtilen raporda, göletin heyelan bölgesine 100 metre uzaklıkta bulunduğu, sızdırmazlık sağlanamaması durumunda bile suyun atlama kulelerine ulaşmasının mümkün olmadığı belirtildi. İMO'nun ön raporunda daha sonra şu konulara işaret edildi:
YETERLİ DRENAJ ÖNLEMİ ALINMAMIŞ
"Atlama pistleri ve kuleler yapılmadan önce ve yapıldıktan sonraki durum için, bu şevde (meyilli kısım), hem statik hem de sismik durumda, şev duraylılık hesaplarının yapılmamış veya yapıldıysa bile doğru hesaplanmamış olduğu düşünülmektedir. İnşaat öncesi ve inşaat sonrası yük durumları için ve statik-sismik durumlar için ayrı ayrı yapılacak şev stabilitesi analizlerinde güvenlik sayılarının kritik çıkması durumunda, şevde iyileştirme yapılması gerekirdi. Şevde yeterli drenaj önlemlerinin alınmadığı veya yapılan drenaj önlemlerinin yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Heyelanla bir ilgisi olmadığı halde üst yapıdaki betonarme ve çelik elemanların projesine göre yapılıp yapılmadığının mutlaka kontrol edilmesi gerekmektedir. İnceleme sırasında betonarme elemanlarda çok az miktarda donatı görülmüştür."
ÖNLEM ALINMAZSA KAYMA SÜRER
İMO'nun hazırladığı ön raporun sonuç bölümünde ise yer alan öneriler şöyle sıralandı:
"Şu an heyelan bölgesinde sürdürülen çalışmalarda dikkate alınması yerinde ve doğru olacaktır. Acil önlemler alınmazsa şevin kayması devam edecektir. İncelemeler sonucunda; projenin hazırlanması ve yapım sırasında mühendislik hizmetlerinin tam olarak yapılmadığı anlaşılmıştır."

FOTOĞRAFLI