ZONGULDAK'ta, büyük bir bölümü madenci çocuklarının öğrenim gördüğü Madenciler İlkokulu'nda, maden ocağında kullanılan araç-gereçlerin kullanıldığı, madenci fotoğrafları ile maden galerisinin yer aldığı 'Kömür madeni ve Zonguldak' konulu sergi oluşturuldu.
Kentte 1975 yılında açılan ve 200 öğrencinin eğitim gördüğü Madenciler İlkokulu Kültür Edebiyat Külübü'nce, '4 Aralık Dünya Madenciler Günü' kapsamında sergi hazırlandı. Okul koridorundaki sergi basın mensuplarını tanıtıldı. Sergi tanıtım törenine; Kilimli İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Yılmaz, Bülent Ecevit Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Maden ve Maden Çıkarma Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Bülent Haneri, üniversite öğrencileri, öğretmen ve okul idarecileri hazır bulundu.
Daha önce kömür madeninde kullanılan araç ve gereçler, baret, fener, lamba, farklı kömür numuneleri, fosil örnekleri, madencilikle ilgili eski kitaplar, eski Zonguldak ve madenci fotoğraflarının yer aldığı sergi ilgi gördü. Maden işçileri tarafından okulun girişine de 3 metre 25 santim yüksekliğinde ve 4 metre 80 santim uzunluğunda maden galerisi kuruldu.
Madenciler İlkokulu Müdürü Kemalettin Oral, öğrencilere madencilik ruhunu aşılamak için sergiyi açmayı uygun gördüklerini belirterek, "Okulumuzdaki öğrencilerimizin velilerinin madenci ve Zonguldak'ın bir kömür madeni havzası olması bizi sergi çalışması yapmaya teşvik etti. İnşallah bunu müzeye dönüştürüp kalıcı hale getirmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Kilimli İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Yılmaz, serginin kurulmasında emeği geçen öğretmen ve okul yöneticilerine teşekkür etti. Yılmaz, "Zonguldak denilince akla maden, maden denilince akla madenci geliyor. Zonguldak acılarla yoğrulmuş genç ölümlerin yaşanmasına rağmen ekmeğini taştan çıkarmaya çalışan, 81 vilayetten vatandaşımızın yaşadığı emeğin başkentidir" diye konuştu. Yarın açılışı yapılacak sergi, 14 Aralık tarihine kadar izlenebilecek.