TÜRKİYE’de 27 bin 197 ilkokulda çalışan 62 bin 933 öğretmenin 3 bin 620’si erkek iken 59 bin 313 kadın eğitmenin görev yaptığı belirlendi.
Avrupa’da 12 ülkenin yer aldığı “Eğitim ve Cinsiyet (EDGE: Education and Gender) başlıklı Avrupa Birliği projesinde, Türkiye’deki eğitimin cinsiyet temelli yapısı araştırıldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, merkez ve taşrada görev yapan 82 bin 978 yönetici eğitimciden sadece yüzde 11,9’u olan 9 bin 853’ün kadınlardan oluştuğu da ortaya çıktı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık ve Lisans/Ön Lisans Programları Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nesrin Oruç Ertürk, Eğitim ve Cinsiyet Projesi kapsamında “İlköğretimin Kadınsallaşması” adlı çalışmayı gerçekleştirdi. Araştırmada, kadın ve erkek öğretmenlerin öğrencilere yönelik oluşturdukları rol modeller de dikkate alındı. Çalışması hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Ertürk, “Kadınsallaşma eğitimde kimi koşullarda erkek öğrencilerin rol model konusunda sorun oluşturduğu gözükürken, kimi koşullarda ailelerin kız çocuklarını okutmalarına karşı oluşturdukları direnci kırmada büyük etken olarak dikkat çekiyor” dedi.
Eğitimin en önemli rollerinden birini üstlenen öğretmenlerin sayılarında cinsiyet eşitliğinin öneminin vurgulanması gerektiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Ertürk, eğitimin her kademesinde ve tüm farklı alanlarında kadınların olması gerektiğini belirtti. Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitimin birçok alanlarından kadın öğretmen sayısının fazlalığının tartışma konusu olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Ertürk, “Artan kadın öğretmen sayısının eğitimdeki erkek öğretmen rol modellerinin azalmasına ve hatta yok olmasına yol açmasıdır. Bunun sonucunda ise, erkek öğrencilerin kendilerine örnek olarak alabilecekleri erkek öğretmen modelleri olmamaktır. Bu durum öğrencilerin psikolojik ve fiziksel gelişimlerini ve hatta eğitimsel başarılarını etkilemektedir” dedi.
Diğer yandan bu durumun bazı kesimler tarafından olumlu algılandığına işaret eden Yrd. Doç. Dr. Ertürk, kimi koşullarda ailelerin kız çocuklarını okutmalarına karşı oluşturdukları direnci okuldaki öğretmenin kadın olması durumunda kırabildiklerini ifade etti.
Çalışmanın bir başka boyutu ise ilköğretim okullarının yöneticileriyle ilgili gerçekleştirildi. “Öğretmenler ve okul müdürleri öğrenciler için birer rol modeli oluşturmaktadır. Bu bağlamda kadın öğretmenlerin sayısındaki artış gibi kadın okul müdür ve müdür yardımcılarının da sayısının artması oldukça önem taşımaktadır” diyen Yrd. Doç. Dr. Ertürk, kadın ve erkek öğretmenlerin her iki cinsiyet açısından eşitlenmesinin öğrenciler ve onların cinsiyet kimliklerinin oluşması açısından önemine değindi.

İÖ(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)