Cem TURSUN /İSTANBUL,()  Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ardından bugün de nöbetçi İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ikinci "tahliye talepli" dilekçesini sundu.
Nöbetçi mahkemeye sunulan tahliye talepli dilekçe değerlendirilmek üzere İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

KARARI BEKLEYECEĞİZ
Avukat İlkay Sezer, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde yaptığı açıklamada, "6526 sayılı kanunun dün yürürlüğe girmesine kadar 13. Ağır Ceza Mahkemesi herhangi bir karar vermiş olmaması nedeniyle bugün itibariyle İstanbul Adliyesi'nde hangi mahkemenin nöbetçi olacağına dair nöbet listesi yeniden düzenlendi. Biz de bu çerçevede İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geldik. Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararının değerlendirilmesini müvekkilimizin tahliye edilmesini talep ettik. İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi dosyalara tevzi nöbeti olarak adlandırdığı bir görevle baktığını belirterek dosyamızı, talebimizi tevzi etti. UYAP çerçevesinde şu an duruşmada bulunan İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçemiz gönderildi yani şu an itibariyle 20. Ağır Ceza Mahkemesi Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı doğrultusunda bir değerlendirme yapıp bir karar vermek durumunda biz de bu kararı bekleyeceğiz" dedi.

MÜTALAA BANA GÖSTERİLMEDİ
Bir basın mensubunun "Silivri'deki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi size birşey söyledi mi?" sorusuna ise Sezer, "Değerlendirmelerinin devam ettiğini öğrendim kalemden. Hatta ve hatta bizim talebimize ilişkin olarak iddia makamının mütalaa verdiğini, kanun yürürlüğe girmeden önceki saatlerde duydum. Mütalaanın içeriğini öğrenmek istedim ama mütalaa bana gösterilmedi. Anayasa Mahkemesi'nin Haberal dosyasında savcı mütalaasının gösterilmemesi, tevzi edilmemesinin ihlal kararı olduğuna dair hatırlatma yapmış olmama rağmen, ben iddia makamının düşüncesini öğrenebilmiş değilim" yanıtını verdi.

DERHAL İVEDİLİKLE BİR TAHLİYE KARARI ÇIKMASI GEREKİR
"20. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ne yönde karar vereceğine dair süreçten bahsedebilir misiniz?" şeklindeki soruya ise avukat İlkay Sezer,
"Bundan sonra Anayasa Mahkemesi'nin Balbay kararı ile birlikte değerlendirirsek buradan derhal ivedilikle bir tahliye kararı çıkması gerekir" yanıtını verdi.

KANUN METNİNE BAKILIRSA 13. AĞIR CEZA MAHKEMESİ HEYET OLARAK HİÇBİR KARAR ALAMAZ
İlker Başbuğ ile dün akşamdan beri görüşmediğini ifade eden avukat Sezer, "Resmi gazetede yayınladıktan sonra kanun metnine bakılırsa 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyet olarak hiçbir karar alamaz. Aslında yapılması gereken şuydu: 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kanun resmi gazetede yayınlandıktan sonra 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ya da yazı işleri müdürünün bu dilekçeyle ilgili olarak dosyanın ilgili Ağır Ceza mahkemesine gönderilmesi şeklinde bir yazı yazabilirdi" diye konuştu. "5 yılı geçen tutukluların serbest bırakılmasına ilişkin bilginiz var mı?" sorusuna ise avukat Sezer, "Bu bilgiyi teyit edemedim" diye cevap verdi.

BİZ HAKKIMIZI YERDE BIRAKMADIK
Açıklamayı izleyen bir vatandaşın "Karşı dava açmayı düşünüyor musunuz?" diye sorması üzerine ise Sezer, "Biz hakkımızı yerde bırakmadık. Her zaman her yerde arıyoruz. Takipçisi olacağız. Merak etmeyin" yanıtını verdi. 
CT (FOTOĞRAF)