MANİSA Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı İbrahim Demran, meyve ağaçlarının ve üzüm bağlarının erken uyanmasının kaygı verici olduğunu belirtti.
Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı İbrahim Demran, ılıman geçen kış aylarının Manisa’nın bağ, zeytin ve meyve alanları için risk oluşturduğunu ifade etti. Demran, kış aylarında belirli bir dönem soğuklama ihtiyacı karşılanmadığında bitkiler açısından bazı olumsuzlukların yaşandığını vurguladı. Erken çiçek açan meyve ağaçlarının, ilkbaharın geç donlarından zarar gördüğünü açıklayan Demran, "İlimiz için en önemlisi bağ alanları. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız gibi asmalara su erken yürürken şubat ve mart aylarında yaşanacak donlardan etkilenme olasılığı arttı. Bu dönemde henüz yeşil sürgün çıkmadığından sigorta, bu zararı karşılamıyor. Ayrıca bitkiye su yürümesine rağmen gözlerde kabarma, uyanma görülmeden don zararı oluşabileceğine inanmıyor. 2013 yılı mart ayı başında don uyarısı verildiğinde bağında yağmurlama sistemi bulunmasına rağmen birçok üretici, 'Gözler henüz uyanmadı, bir şey olmaz' diyerek bu sistemleri çalıştırmadı. Oysa bağlar, iklim koşullarına duyarlıdır" dedi.
YAĞMURLAMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ
Üreticileri, küresel iklim değişikliğinin etkisini hissettiği bu yıllarda ani iklim değişikliklerine karşı uyaran Başkan İbrahim Demran, bağlara su yürümesinden itibaren yağmurlama sistemlerinin çalıştırılarak sis ya da duman oluşturulması gerektiğini vurguladı. Don olayının genelde, gece 24.00’ten sonra başladığını ve sabah saat 09.00’a kadar devam ettiğini dile getiren Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı İbrahim Demran, "Bu nedenle sadece sabaha karşı 1,2 saatlik önlem almak çözüm değil. TARSİM, poliçe teminatını bitkinin tüm dönemlerini kapsayacak şekilde düzenlemeli. Sık sık yaşanan anlaşmazlıkların çözümü için hakem heyetleri kurulmalı. Hakem heyetinde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Odaları, Ziraat Mühendisleri Odası ve TARSİM temsilcileri yer almalı. Aksi takdirde, sigortaya güven kalmaz. Üreticilerin büyük çoğunluğu bankalara, kooperatiflere borçlandıkları için, sigorta yaptırmak durumunda kaldı. Oysa sigorta, gönüllü olarak, güvenle yaptırılmalıdır. İklimsel risklerin bu kadar yoğun yaşandığı bu yıllarda sigorta yaptırmak zorunluluk" diye konuştu.
Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı İbrahim Demran, yeni bağları, mümkün olduğunca yüksek tesis etmeleri konusunda çiftçileri uyardı. Bağ alanlarının otsuz olması gerektiğine dikkat çeken Demran, bitkinin uyanmasını hızlandıracak faaliyetlerden kaçınılması gerektiğini söyleyerek sigortanın önemine dikkat çekti.