Muhammet KAÇAR/ İKİZDERE, (Rize), () – RİZE’nin İkizdere İlçesi’nde yıllardır toplu halde yayla göçü geleneğini sürdüren Meşeköy sakinleri, sabahın ilk ışıklarında  hayvanları ve eşya yüklü atları ile birlikte yola çıktı. Köy muhtarı Ahmet Tığcı'nın tüfekle havaya ateş ederek, 'Hayden yaylaya' diye bağırmasıyla başlayan ve yaklaşık 6 saat süren yolculuk, yaylada kemençe eşliğinde horon tepilmesiyle sona erdi. Yaylaya kavuşmanın sevincini yaşayan köyün gençleri de, her yıl olduğu gibi kendilerini karla kaplı buzul gölüne attı.
Meşeköy köylüleri, her yıl Mayıs ayının sonuna doğru toplu halde hayvanları ile birlikte Karzavan Yaylası’na göç geleneğini sürdürüyor. Sabahın ilk ışıkları ile birlikte muhtar Ahmet Tığcı’nın av tüfeğiyle havaya ateş ederek, 'Hayden yaylaya' diye seslenmesi ile evlerinden çıkan köylüler, hayvanları ve sırtlarına eşya yükledikleri atları ile birlikte 2 bin 700 metre rakımlı Karzavan Yaylasına doğru yürüyüşe geçti. Bazı köylüler, muhtarın tüfekle verdiği göç startına yine tüfekleri ile ateş ederek karşılık verdi. Yaklaşık 6 saat süren zorlu yolculuğun ardından yaylaya ulaşan köylüler kemençe eşliğinde türküler söyleyip, horon oynadı.  
GENÇLER KUTLAMA İÇİN BUZUL GÖLÜNE GİRDİ
Köyün gençleri ise, yaklaşık 8 ay süren yayla hasretini gidermenin sevinciyle kendilerini yaylanın üst tarafında yer alan ve çevresi karla kaplı Katres buzul gölüne bıraktı. Soğuk suya aldırış etmeden gölde yüzen gençler, kar üstünde yatarak güneşlendi. Köylülerden Muhammet Kan, "Bu da bizim alışkanlığımız. Her yıl yaylaya ulaştığımızda kendimizi göle atarız. Su soğuk ama girdikten sonra daha da dinç hissediyoruz. Tüm insanlarımızı cennet vadimize ve gölümüze bekliyoruz" dedi.
'GELENEĞİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ'
Köy muhtarı Ahmet Tığcı da, yayla göçü geleneklerini yıllardır sürdürdüklerini belirterek, "Her yıl aynı dönemde birlikte yaylaya çıkar, yine birlikte yayladan ineriz. Yaylacılık geleneğimizi hep birlikte sürdürüyoruz. Yaylaya geldiğimizde horonlu kutlama yapılır, kimi gençler buzul gölüne girer" diye konuştu.

MK(TM/COŞ) (FOTOĞRAFLI)