Burak GEZEN- Hilmi DUYAR/KINIK (İzmir), () - MANİSA'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasının en trajik öykülerinden biri İzmir'in Kınık İlçesi'nin Köseler Mahallesi'nde ortaya çıktı. Faciada yaşamını yitiren aynı köyden iki maden işçisi de evli ve birer kız çocuğu babasıydı. En acısı ise ikisinin eşleri de ikinci çocuklarına hamile. İki madenci, doğacak ikinci çocuklarını göremeden birlikte ölüme gitti, yakınları perişan oldu.
Soma'daki maden faciasında en çok kaybının olduğu yerler arasındaki İzmir'in Kınık İlçesi'ne bağlı köyken son seçimde mahalle yapılan Köseler'den 14 işçi yaşamlarını yitirdi. Toplam 17 kişinin madende çalıştığı Köseler Mahallesi'nde olay günü ikisi raporlu, biri izinli olduğu için 3 kişinin köyde kaldığı, 14 kişinin ise olacaklardan habersiz maden ocağına ölüme gittiği ortaya çıktı. Acı olayın ardından Köseler Mahallesi'nde 14 evde 14 ayrı dram vardı. Maden faciasında yaşamını yitiren Ahmet Şen'in eşi Selda Şen'in 4 aylık, yaşamını yitiren Nihat Kayrak'ın eşi Şerife Kayrak'ın ise 2 aylık hamile olması iki aileyi kader ortağı yaptı. Birer kız çocuğu babası olan iki işçi birlikte ölüme gitti. Eşleri ise karnında taşıdıkları çocuklarıyla geride kaldı.
KIZIMA DOYAMIYORUM
Üç yaşında Rukiye Şen'in annesi Selda Şen ise 4 aylık hamile olduğunu, eşiyle işe gitmeden önceki son konuşmasını gözyaşları içinde anlattı. Selda Şen, "Eşim bir erkek çocuğu olacağı için çok sevinçliydi. Kendi ismini koyacağını söylüyordu. Ancak onu göremeden öldü. İşe gitmeden önce son kez yaptığımız görüşmede, balkona çıktı, 'Şu dağlara bak, yemyeşil' dedi, 'Kızıma doyamıyorum' dedi. 'Oğlum olacak' diye çok seviniyordu. 'Adımı koyacağım' dedi ve işe gitti" diye konuştu.
İKİNCİ KEZ BABA OLACAĞINI ÖĞRENDİ, ÖLÜME GİTTİ
Kösedere Mahallesinden madene çalışmaya giden 6 yaşındaki Sümeyra'nın babası Nihat Kayrak'ın, eşi Şerife Kayrak'ın hamile olduğunu işe gitmeden bir gün önce öğrendiği ortaya çıktı. Eşini kaybettiği için büyük üzüntü yaşayan ve ağzını bıçak açmayan Şerife Kayrak'ın kayınvalidesi Kezban Kayrak, "Gelinim iki aylık hamileydi. Oğlum da işe gittiği gün eşinin hamile olduğunu öğrenmişti ve çok mutlu olmuştu. Ama bir daha dönemedi. O gün eşinin hamile olduğunu öğrenmeseydi, bir çocuğu daha olacağını bilmeden gidecekti" diyerek üzüntüsünü dile getirdi.
OYUNCAK BEBEĞİNE SARILDI
Babası Nihat Kayrak'ın ölümünden habersiz olan 6 yaşındaki Sümeyra Kayrak, eve yapılan taziye ziyaretleri sırasında herkesin gözlerini yaşarttı. Evde taziye ziyaretleri devam ederken, Sümeyra Kayrak evin demir parmaklıklı camına oturup, ayaklarını aşağıya sarkıtarak babasız büyüyeceğinden habersiz bebeğiyle oynamaya devam etti.

BG(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)