MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından Soma Kömür İşletmeleri'ne ait diğer ocaklar Ata Bacası ile Işıklar da müfettişler tarafından iş sağlığı, iş güvenliği ve proje ihlalleri gerekçesiyle yetersiz bulunarak kapatıldı. Kapatılan Işıklar madeninde sürdürülen iyileştirme çalışmalarının ardından, hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı müfetişleri incelemelerini tamamladı. Kararın, önümüzdeki hafta içerisinde açıklanacağı öğrenildi.
Geçen, 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eymir ocağında meydana gelen yangında, 301 madenci yaşamını yitirdi. Facianın ardından başlatılan adli soruşturmada ise aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi de tutuklandı. Bunun yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişlerinin de yaptığı incelemeler sonrasında, şirkete ait Işıklar ile Ata Bacası maden ocakları da iş sağlığı ve iş güvenliğine uygun bulunmaması, proje ihlalleri gerekçesiyle kapatıldı. Bunun yanı sıra olayda hayatını kaybeden işçilerin avukatları, açtıkları tazminat davaları sonrasında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin mallarına tedbir konulması için müracaatta bulundu. Avukatların başvurularını inceleyen Soma 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde, şirketin tüm alacaklarına, banka hesaplarına ve gayrimenkullerine el koydu.
MÜFETTİŞLER TEKRAR OCAĞA GİRDİ
Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Işıklar ile Ata Bacası madenlerinin kapatılmasının ardından, bu ocaklarda işçi sağlığı ile işçi güvenliğine yönelik iyileştirme çalışmaları başlatıldı. Ocaklarda teknik olarak görev yapan ekipler, arkadaşlarının, daha güvenli ve uyarı cihazları daha iyi çalışan bir ortamda üretimde bulunmaları için mesai harcadı. Ekiplerin günler süren çalışmalarının tamamlanmasının ardından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. yetkilileri, geçen hafta içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu'na başvurarak istedikleri düzenlemeleri yaptıklarını bildirdi. Bunun üzerine ilk olarak bu bakanlığa bağlı müfettişler Işıklar ocağına girdi inceleme yaptı, ardından da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı müfettişleri, projeye göre var olan aksaklıklar bazında inceleme yaptı. Müfettişlerin olumlu inlenimlerle döndükleri, ancak ayrıntılı değerlendirme sonrasında, önümüzde hafta içerisinde kararlarını açıklayacakları öğrenildi.
Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı da madenlerin açılmasını isteyen işçilere, gelişmelerin olumlu yönde ilerlediğini açıklamıştı. Şirket yetkilileri de olumlu bir yanıt almayı umut ettiklerini dile getirdi.

FOTOĞRAFLI