SURİYE'nin kuzeyinde Kürtler'in yaşadığı ve 'Rojava' olarak adlandırılan bölgede geçiçi yönetim kurduğunu ilan eden PKK'nın bu ülkedeki kolu olanh PYD ile Kuzey Irak'taki Irak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesut Barzani'nin başkanı olduğu Irak Kürdistan Bölgesi arasındaki restleşme sürüyor. KDP'nin Başkanlık Meclisi üyesi Ali Avni, Suriye'de Beşar Esad gibi bir diktatörün yerine Salih Müslim gibi bir diktatörü istemediklerini söyledi. Avni, "Ben öldürüldükten sonra ha Esad, ha Salim Müslim beni öldürmüş ne fark eder? PYD, Barzani'yi dinlese, bir yıl içinde Suriye'de federasyon kurulurdu" diye konuştu.
"OSMANLI İMPARATORLUĞUNUN PARÇALANMASI GİBİ BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ" KDP Başkanlık Meclisi üyesi Ali Avni, Kuzey Irak'ta yayın yapan Rudaw TV'de PYD ile ilgili sert açıklamalarda bulundu. Ortadoğu'daki mevcut durumun Kürtler'e önemli bir fırsat sunduğunu, Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanması ve bölünmesi gibi bir dönemden geçtiklerini, siyasi, ekonomik, hem de coğrafik olarak Ortadoğu'nun şekillendiğini söyledi. Avni, şöyle dedi:
"Böyle bir durumu 5-7 yıl sonra göremeyiz. Bizim derdimiz Rojava değil, 4 parça Kürdistandır. Bunların sorunları birbirine bağlantılıdır. Biz Rojava'da federasyon kurulmasını ve Irak Kürt bölgesindeki gibi tarih sahnesinde yerin almasını istiyoruz. Ama, Rojava'da yanlış siyaset yapılırsa  ve işler kötüye giderse bundan Irak Kürdistan'ı da etkilenecektir."
KDP Başkanlık Meclisi üyesi Ali Avni, Mesut Barzani'nin Rojava konusunda kendini etkili ve yetkili görme nedeninin oradaki gücünden kaynaklandığını ifade ederek, "İttifak ettiğimiz güçler, burada yasalarla belirlenmiş bir yönetim var. Diğer Kürdistan parçalarındaki Kürtler henüz yasal bir statü elde etmemişlerdir. Ağır yük bizim üzerimizdedir. Bu konuda Halkı uyarmak zorundayız ki, ileride tarih bizi bundan sorumlu tutmasın" dedi.
KDP'li Avni, Barzani'nin Diyarbakır ziyareti öncesi PYD ile ilgili sert açıklamasını yapmak zorunda olduğunu ifade ederken, "PYD'nin izlediği yanlış siyaset, Kürtler'in elindeki fırsatı kaçırmasına neden oluyor. Nasıl Osmanlı döneminde Kürtler'in devlet kurma fırsatı elinden alındı, şimdi de yapılanlar aynı duruma düşmemize neden olacaktır. Milletimizin açık açık orada yanlış bir siyaset yapıldığını bilmesi lazımdır. Kürtler yine parçalanıyor, güçsüz bırakılıyor"dedi. IKDP Başkanlık Meclisi üyesi Ali Avni, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"PYD, Barzani'yi dinlese ve Irak Kürdistanı'nın siyasetine önem verip hayata geçirseydi 1 yıla kadar Suriye'de bir federasyon kurabilirdi. 2 sene önce Rojava'daki bütün Kürt partilere destek verildi ve onlara birlikte hareket etmeleri için bütün olanaklar sunuldu. Sınır kapısı açıldı. Oraya lojistik destek verdik. Şimdi de bizim tarafımızdaki kapı açıktır. PYD'nin yanlış yaptığını ve bütün partileri yok saydığını söylüyoruz. Bunların yönetime dahil olmasını, Erbil anlaşmasının uygulanmasını istiyoruz. Kürtlerin bütün olarak Suriye'de rollerini oynamasını istiyoruz. Kürtler'in ne Esad ile nede Özgür Suriye muhalefeti ile sorunları var. Kürtler haklarını istiyor."
KDP'li Avni, Suriye'de Beşar Esad'ın yerine Salih Müslim gibi bir diktatörü istemediklerini anlatırken, "Bu yükün altına girmek istemedik. Milletimiz bizden 'siz sebep oldunuz' diye hesap soracak. Esad gitse Müslim gelse ne farkı olacak? Biz sınır ticareti ile ticaret ile gelen paranın PYD için değil, bütün Kürtler için kullanılmasını istedik" diye konuştu.