Ezgi ÇAPA-İdris TİFTİKÇİ/İSTANBUL, ()  CUMHURBAŞKANI  adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, eski başbakan Adnan Menderes, sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve yine eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın mezarlarını ziyaret etti. Menderes'le ilgili duygularını açıklarken gözleri dolan İhsanoğlu, gazetecilere "Benim yerimde olsan sen de duygulanırsın. Babam Demokrat Partiliydi. 27 Mayıs faciasını yaşadılar. Babam darbe olduğu zaman hasta yatağındaydı. 'Allah bana Menderes'in asıldığını göstermesin' dedi, Menderes'ten önce vefat etti" dedi.

Topkapı'da bulunan anıtmezarlara az sayıda koruması ile birlikte gelen İhsanoğlu, önce 27 Mayıs darbesi sonrasında idam edilen Adnan Menderes, dönemin dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın anıt mezarları başında dua etti.

İhsanoğlu, mezarlık çıkışında kendisini takip eden gazetecilere "Bu ziyaretler bir vefa borcu. Türkiye'de demokratik süreçte belirli bir noktaya geldiyesek, milletimizin verdiği bu şehitler sayesinde olmuştur. Adnan Menderes ve arkadaşları olmasaydı, Türkiye hiçbir zaman mutlakiyetten, diktatöryadan ve totaliter rejimlerden kurtulamazdı. Onların sayesinde demokrasi mücadelesi veriyoruz. Onları her zaman rahmetle ve minnetle anmamız lazım" dedi.


BABAM MENDERES'TEN ÖNCE VEFAT ETTİ
Menderes'le ilgili duygularını açıklarken gözleri dolan ve konuşmakta zorlanan İhsanoğlu, "Onlar canları pahasına bu demokrasiyi kurdular, bize düşen demokrasiyi ilelebet yaşatmaktır. Ben babamdan, ailemden Menderes sevgisi almış bir insanım, onun için buradayım" dedi. Gazetecilerin. Menderes'in mezarı başında neden duygulandığı sorusuna "Benim yerimde olsan sen de duygulanırsın. Babam Demokrat Partiliydi. 27 Mayıs faciasını yaşadılar. Babam darbe olduğu zaman hasta yatağındaydı. 'Allah bana Menderes'in asıldığını göstermesin' dedi, Menderes'ten önce vefat etti' diyerek yanıt verdi.


ÖZAL'IN MEZARINDA GÖZLERİ DOLDU

Daha sonra eski Cumhurbaşkanı ve başbakan Turgut Özal'ın mezarı başına giden İhsanoğlu burada da dua etti. Özal'ın Türkiye'nin yetiştiği en büyük insanlardan birisi olduğunu söyleyen İhsnaoğlu, "Türkiye'nin en sevilen cumhurbaşkanı, en başarılı başbakanı. Türkiye'nin ekonomisini, sosyal yapısını değiştiren, Türkiye'de ceberruta, kibre karşı mücadele veren, 4 eğilimi birleştiren ve Türkiye'yi dikta rejiminin tasallutundan kurtaran adamdı" dedi. Konuşması sırasında gözleri dolan İhsanoğlu "Türkiye Özal'ı özlüyor, Türkiye her zaman Özal'ı takdirle anacaktır" dedi.

BAZILARI İNKAR ETMİŞTİR AMA TÜRK MİLLERİ VEFAKARDIR

Eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın Merkezefendi'de bulunan mezarını da ziyaret eden İhsanoğlu, Ankara'ya gittiğinde MHP lideri Alpaslan Türkeş'in de mezarını ziyaret edeceğini söyledi. Erbakan'ın mezarı çıkışında konuşan İhsanoğlu, "Rahmetli Erbakan Türkiye'de ezilmiş kitlenin, Anadolu'da kimselerin ilgilenmediği kitlelerle ilgilenmiş, onlara umut vermiş ve onları aktif siyasete katmıştır. Son kurduğu Refah Partisi'nden ayrılanlar da bugün 12 yıldır itidara devam ediyorlar. Demek ki Erbakan hocanın Türk siyasetindeki etkisi halen devam ediyor. Bazıları inkar etmiştir ama Türk milleti vefakardır" dedi.

GAZZE'YE YARDIM, ATEŞLİ İFADELERLE HEYECANLI NUTUKLARLA OLMUYOR
Mezarlık ziyareti sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan ve onlarla cumhurbaşkanlığı seçimleri üzerine sohbet eden İhsanoğlu, İsrail'in Gazze saldırısı üzerine de açıklamalarda bulundu. Gazze'ye yönelik saldırının bir en evvel durdurulması gerektiğinin altını çizen İhsanoğlu "Herkesin bir an evvel elinden geleni yapması lazım. Bu zalim ve gaddar saldırının durudurulması sırf ateşli ifadelerle, heyecanlı nutuklarla olmuyor. Bunlar çok hassas dengelere ve çok taraflı diplomasinin yürütülmesine bağlı olarak neticelenebilir" dedi.

İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri görevini yürütürken Gazze'ye yardım götürdüklerini hatırlatan İhsanoğlu şöyle konuştu:

"Ben Genel Sekreterken oraya çok yardım götürdüm ama bunu sessizce, gerekli uluslararası kurumlarla, Mısır hükümeti ile değişik taraflarla yaptık. Gazze'de büyük saldırıya uğrayan kardeşlerimize ekmek, gıda, ilaç göndermemiz lazım. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kilitli, oradan bir şey çıkmıyor. Bizim ülkelerimiz Güvenlik Konseyi'ndeki veto sahibi ülkelere baskı yapabilirlerse o zaman Güvenlik Konseyi'nden istediğimiz kararları çıkartabiliriz. İcabında oraya barış gücü gönderilebilir. Ama bu maalesef bugün için mümkün olmuyor. Beyanat vermek değil, icraat yapmak lazım. Sırf beyanat vermekle suçlamakla bu iş bitmiyor."


İHSANOĞLU'NDAN BBP'YE TEŞEKKÜR
İhsanoğlu, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici'nin kendisine verdiği desteği açıklaması üzerine Başbakan Erdoğan'ın Tekirdağ mitinginde söylediği "Muhsin Yazıcıoğlu'nun mirasını taşıyan parti gitmiş şimdi bu adayı destekleyeceğini açıklamış. Bu nasıl bir karnı genişliktir" sözlerini değerlendirdi. İhsanoğlu, "Ben o partilere müteşekkirim. Çünkü onlar Türk milleti adına desteklerini ilan ediyorlar. Benim kimseye dağıtacak gücüm, imkanım yok. Ben niçin aday olduğumu, Çankaya'da nasıl bir cumhurbaşkanı olması gerektiğini ifade ediyorum. Onlar da bunu kabul ediyorlarsa ben onlara minnettarım" diye konuştu.

İhsanoğlu mezarlık ziyaretlerinin ardından kendisine destek verdiğini söyleyen vatandaşlarla fotoğraf çektirdi.

(FOTOĞRAF)