Osman Nuri BOYACI- Ferah IŞIK/DENİZLİ, () - TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM), Denizli’de ihracat rakamlarını açıkladı. Dünya ekonomisinde bahar havası yaşandığı, Türkiye’nin bu treni kaçırmamak için kısır çekişmelere girmemesi uyarısı yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin ilk iki aylık ihracatının geçtiğimiz yıla göre yüzde 6.5 artarak 23 milyar 73 milyon dolardan 24 milyar 565 milyon dolara yükseldiğini, şubat ayı ihracatının ise yüzde 4.3 artarak 12 milyar 93 milyon dolara çıktığını açıkladı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Gümrük Birliği Anlaşması’ndaki Türkiye aleyhine maddelerin değiştirilmesi için AB yetkilileriyle görüşmelere başladıklarını söyledi.
Denizli İhracatçılar Birliği’nde düzenlenen toplantıya Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ak Parti  milletvekilleri,  sanayiciler ve oda başkanları katıldı.
İKİ AYLIK İHRACAAT 24 MİLYAR 565 MİLYON DOLAR
Türkiye’nin ihracat rakamlarını açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise kısır çekişmelerle dünya ekonomisindeki iyiye gidiş trenini kaçırmamak gerektiği uyarısı yaptı. Büyükekşi, Türkiye’nin şubat ayı ihracatının geçen yıla göre yüzde 4.3 artarak 11 milyar 591 milyon dolardan 12 milyon 93 milyon dolara yükseldiğini, iki aylık ihracat performansının ise yüzde 6.5 artışla 23 milyar 73 milyon dolardan 24 milyar 565 milyon dolara yükseldiğini açıkladı. Büyükekşi, 12 aylık değerlendirmede ise Türkiye’nin ihracatının binde 6 azalarak 153 milyar 439 milyon dolardan 152 milyar 509 milyon dolara indiğini belirtti.
Büyükekşi, “Şubat ayında en fazla ihracat artışı yüzde 37.1 ile fındık, yüzde 25 ile su ürünlerinde gerçekleşirken, en fazla ihracat yapılan sektör 1 milyar 836 milyon dolar ile otomotiv sektörü oldu. Otomotivi 1 milyar 489 milyon dolar ile tekstil ve konfeksiyon, 1 milyar 449 milyon dolar ile kimyevi maddeler sektörü takip etti. En fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında ise Almanya ilk sırayı aldı" dedi.
Dünya ekonomisinde pozitif gelişmeler yaşandığını kaydeden Büyükekşi, Türkiye’nin bu olumlu iklimi değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Büyükekşi, ülke gündeminin kısır siyasi çekişmelerden ekonomiye doğru yönlenmesi gerektiğini vurgularken, "Dünya ekonomisinden olumlu sinyaller alırken, dünya ticaretinde yeni bir baharın rüzgarları eserken, Türkiye gündeminin ekonomiden kopup, kısır siyasi çekişmelere odaklanması hepimizin huzurunu kaçırıyor. Çekişmelerin etik kuralları hiçe sayarak yıkıcı bir boyuta taşınmaması gerekiyor" dedi.
ZEYBEKÇİ: OLUMSUZ BEKLENTİLER BOŞA ÇIKTI
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, Türkiye ekonomisi için bu dönemde güzel şeyler olduğunu, dünyada pozitif bir beklenti olduğunu belirterek, olumsuz beklentileri boşa çıkaracağını, büyüme öngörüsünün yüzde 4 olduğunu söyledi.
Türkiye’nin artık eski Türkiye olmadığını belirten Zeybekci, “Türkiye’de suni olarak üretilen olaylardan dolayı Türkiye’deki beklentileri negatif olması, ihracat artışının azalması yönünde yorumlamaya çalışanlar var. Karşılık bulduklarını da söylemek gerekiyor. Türkiye’nin yaşayacağı gelişmeler tam tersi olacak. Türkiye büyüyecek, ihracatını artıracak, orta vadeli hedefi tutturacak. Türk lirasının bu değeri ihracatın artmasına, dış ticaret açığının azalmasına sebep olacaktır. Türkiye’nin iki aylık ihracat performansına baktığımızda ihracatımızın içindeki sanayi ürünlerinin oranı yüzde 85’i geçti. Yüksek teknolojide istediğimiz hedefi yakalayamasak ta belli bir noktaya geldik. Bir zamanlar Türkiye’nin ihracatında tarım ve maden ürünlerinin oranı yüzde 50’lerin üzerindeydi. Bugün geldiğimiz nokta doğru yolda olduğumuzun göstergesidir” dedi.
“YÜKSEK TEKNOLOJİNİN İHRACAATTAKİ PAYINI ARTTIRMAYIZ”
Türkiye’nin Ar-Ge payının gayri safi milli hasıla oranının yüzde 1’e yaklaştığını, ihracattaki yüzde 3-3.5 oranında ileri teknoloji ürünleri ihracatı yapıldığını, Türkiye’nin 2023 hedefine ulaşması için ileri teknoloji ürünleri ihracatını yüzde 15’lerin üzerine çıkarması gerektiğini belirten Zeybekci, “İhracatta hat değişikliğine geçmemiz gerektiğinin altını çizmemiz gerekiyor. Türkiye’nin cari açığı değil, inovasyon ve ar-ge açığı vardır. Türkiye’nin şu andan itibaren bu alanı değiştirmesi gerekiyor. Enerji geleceğini garanti altına, hammadde geleceğini garanti altına alıp, tüketim alışkanlıklarını belirleyen bir ülke olması gerekiyor. Amacımız Türkiyemiz’in bu dönüşümüne destek vermek, bu dönüşümü yaptırmak” diye konuştu.
“HALK, SANAYİCİ, İHRACAATÇI OYNANAN OYUNUN FARKINDA”
İhracatın 2014 yılının ikinci çeyreğine doğru beklentilerin üzerinde artmaya başlayacağını, büyümesini olumsuz beklentilerin aksine 2014 yılında da artıracağını belirten Zeybekci, “17 Aralık ve 25 Aralık’ta yaşanan hıçkırık dönemi olarak adlandırdığımız dönemi de çok kısa sürede Türkiye’nin atlattığını göreceğiz. Türkiye’de yaratılmaya çalışılan olumsuz havanın ne kadar provakatif olduğunu halkımız anladı. Burdur ve Uşak meydanlarını birilerinin görmesi gerekiyor. Halk, sanayici oynanan oyunun farkında. İhracatçılar da oyunun farkında. Kurgulanan o olumsuz şeyler asla ve asla olmayacak. Biz birlik olduğumuz sürece bunları bir fırsat olarak görüyoruz. Türkiye’nin evrensel demokrasi ve hukuk standartlarına ulaşması için bugünlerde yaşadığımız sıkıntıların kervanın yükünü indirip tekrar sarmak anlamında fırsat olarak görüyoruz. Hayırlı doğum sancıları olarak görüyoruz” dedi.
“FAİZLERİN REVİZE EDİLECEĞİNİ UMUYORUZ”
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, doların hızlı yükselişi sonrası Merkez Bankası’nın faizleri yükseltmesini doğru bir müdahale olarak değerlendirirken, faiz oranlarının zaman içinde aşağı doğru revize edilmesi umudunda olduklarını söyledi. Zeybekci, “Merkez Bankası’nın doğru şekilde müdahale ettiği, faizlerin de sanayimize, ihracatımıza olumsuz etki yapmadan, yatırımlarımızı hızlandıracak şekilde zaman içinde aşağıya doğru revize edileceğini umuyoruz. Ticari, hazine faizlerinin üzerinde bir tortu bırakmadan o alanda düzelmesi bekliyoruz. “Hani Merkez Bankası özerkti müdahale ediyorsunuz' diye şikayetler geliyor ama ben Ekonomi Bakanıyım. Sanayinin, kalkınmanın, yatırımının, büyümenin olması gerektiğine inanan Türkiye’de hiçbir Allahın kulu faizlerin yüksek olmasını savunamaz. Bu da kesinlikle hiç bir yere müdahale değildir. Merkez Bankası kararlarını doğru buluyordum. Kalıcı olmaması geriye doğru çekilmesi gerekir diye düşünüyorum. Otomotivde durgunluk var ama ihracat devam ediyor. İç piyasada mart seçimlerinden sonra güzel bir noktaya doğru gelecektir” diye konuştu.
AB İLE GÜMRÜK BİRLYİĞİ İÇİN MASAYA OTURULACAK
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa Birliği ile imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması’nda Türkiye aleyhine olan maddelerin değiştirilmesi için görüşmelar yaptıklarını söyledi. AB Ticaret ve Ekonomi Bakanı Karel De Gucht ile dün akşam İstanbul’da görüştüklerini ve konuyu dile getirdiklerini belirten Zeybekci, “ AB Bakanı ile dün akşam İstanbul’da görüştük. Brüksel ve Davos’ta görüşmüştük, nisanda da görüşeceğiz. Haziran ayına kadar bir noktaya gelmek istiyoruz. Türkiye ile AB arasında imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması Türkiye aleyhine bazı maddeler içeriyor. Bir dönemi suçlamak istemiyorum, o günün koşullarında imzalanmıştır. Ama bu anlaşmada egemen, bağımsız bir ülkenin kabul edemeyeceği şartları bünyesinde barındıran bir anlaşmadır. Türkiye, Gümrük Birliği anlaşmasıyla serbest ticaret anlaşmalarının edilgen tarafı olarak hiçbir söyleme hakkı olmaksızın her şeyi kabul eder noktadadır. Türkiye, AB’nin imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarına otomatik olarak uymak zorunda kalıyor. Ama Türkiye o ülkeyle otomatik olarak bir anlaşmaya gidemiyor. Rahatsızlığımızı yoğun olarak söyledik. Gümrük Birliği Anlaşması’nın ilgili maddesini yeniden müzakereye başladık. Uumuyorum olumlu gelişmeler sağlayacağız. Avrupa Birliği’nin Kanada ve ABD ile serbest ticaret anlaşması görüşmelerinin bitmesi durumunda Türkiye’nin dışında olması halinde Türkiye’nin telafi edilemez zararlara uğrayabileceğini altını çiziyoruz. Dün akşam AB Bakanına Gümrük Birliği anlaşmasında Türk ihraç ürünlerinin önüne hiçbir engel konulamaz, yavaşlatılamaz, kotaya tabi tutulamaz dedik” dedi.
“SEÇİMLERE KADAR OLUMSUZ GELİŞME BEKLEMİYORUM”
Zeybekci, Bulgaristan’ın gümrük noktasında yaptığının kabul edilemez olduğunun altını çizdiklerini, TİM’le gürüşerek konuyu Avrupa’daki tüm hukuk mekanizmalarına taşıyacaklarını söyledi. Zeybekci, seçimlerin ekonomiyi olumsuz etkilemeyeceğini, doların ateşini yükselteceğini, faizlerin artışı yönünde beklentilerin sonuçsuz kalacağını belirtip, “Bazı oranları loto tahmini gibi görüp bazı şeylerin olumsuz olmasından sevinecek olanlar var bu ülkede. Seçimlere kadar olumsuz bir gelişmenin olacağı beklentisinde değilim ve olmayacak. Yapılanların yalan ve iftira üzerinde kurgulandığının artık farkına varıldı. Maskeler düştü yüzler görüldü. 2014 yılı büyüme hedeflerinin eksiye doğru revize edilmeyeceğini düşünüyorum. Bu söylediğim söz yanlış anlaşılabilir ama son 30 yıldan bu yana bütün dünya Çin’e aşırı değersiz yuandan bahsedip, 'yükselt' diye baskı kuruyorlar. Çin direndi, her yıl büyüme rekorları, ihracat rekorları kırdı. TL için bunu söylemiyorum. TL’nin değeri de bizim milli kalkınma için gerçek kalkınmayla desteklenip TL’nin değeri yükselirse tüm bu ülke evlatlarının sevinmesi gereken bir şeydir” dedi.
Toplantının sonunda Denizli’den en fazla ihracat gerçekleştiren beş firmanın temsilcisine teşekkür plaketi verildi.

ONB(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)