HAKKARİ İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Mazlum-Der Şubeleri, Yüksekova İlçesi'nde 2 kişinin ölümü, 1 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olaylarla ilgili rapor hazırladı. Mazlum-Der Hakkari Şube Başkanı Cengiz Şen, provakasyonla karşı karşıya olduklarını söyledi.
Mazlum-Der ve İHD Hakkari Şube Başkanlığı, Yüksekova'da çıkan olaylarla ilgili hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı. Mazlum-Der ve İHD şubeleri açıklamalarını ayrı ayrı yaptı. Dernek binasında basın mensuplarına açıklamada bulunan Mazlum-Der Şube Başkanı Şen, olayın çıkış sebebi olarak gösterilen PKK'lılara ait mezarların tahrip edilmesiyle ilgili resmi yetkililerin doyurucu bilgi vermesi gerektiğini söyledi. Mezarlara zarar vermenin insanlık onuruna yapılmış bir saldırı olduğunu belirten Şen, göstericiler arasında ateşli silah kullanımının resmi makamlarca kanıtlanması gerektiğini ifade etti.
ATEŞLİ SİLAH KULLANILMASI KABUL EDİLEMEZ
Yüksekova'da yaşanan olaylarla ilgili hazırladıkları raporunu basın mensuplarıyla paylaşan İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut da, demokratik bir basın açıklaması ve sonrasında yapılan yürüyüşe, antidemokratik yöntemlerle ve ateşli silahlar kullanılarak güvenlik güçlerince müdahale yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Akbulut, "Nedeni ne olursa olsun, sivil ve silahsız vatandaşların ateşli silahlarla taranmasının bir izahı olamaz. Hükümet her açıklamasında sürecin devam ettiğini belirtmektedir. Ancak süreç samimi bir şekilde devam ediyorsa olayla ilgili bir soruşturma başlatıp, kusuru bulunan kişileri ve öldürülen vatandaşların faillerini yargı önüne çıkarmak zorundadır" dedi.