Mehmet TÜRK/DİYARBAKIR, () - İNSAN Hakları Derneği (İHD) PKK'lıların sınırların dışına çekilmesi kararının birinci yılında Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde bir yıllık süreçte hazırladıkları raporu açıkladı. İHD Genel Başkan Yardımcısı Serdar Çelebi, "Türkiye'de onurlu, demokratik ve kalıcı bir barışın sağlanması için çözüm sürecinin mimarlarından olan Sayın Abdullah Öcalan bir an önce özgürlüğüne kavuşmalıdır" dedi.
PKK'lı grupların geçen yıl 8 Mayıs'ta sınır dışını çekilme kararının yıldönümünde İHD tarafından kurulan 'Geri çekilmeyi ve çözüm sürecini izleme komisyonu' Diyarbakır'ın Lice İlçesi Kayacık Köyü'nde 1 yıl boyuncu yapılan çalışmayı açıkladı. Lice Belediyesi Başkanı Rezan Zuğurli, İHD Bölge Temsilcisi Şevket Akdemir, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ve şube yöneticilerinin de aralarında bulunduğu dernek üyelerinin katıldığı açıklamada, rapor İHD Genel Başkan Yardımcı avukat Serdar Çelebi tarafından okundu. Çelebi, bu süre içinde PKK'lılarla görüştüklerini, sınır hattı başta olmak üzere birçok alanda karakol, baraj ve güvenlik yolu yapımlarını inceleyerek, yaşanan olumsuzluklar yerinde tespit ettiklerini belirtti. Çelebi, 2013 yılının Eylül ayına kadar devam eden süreçte çekilen PKK'lı sayısında farklı açıklamalar olmasına rağmen bölge genelinde yoğun bir çekilme görüldüğünü öne sürdü. Olumsuz gelişmelere rağmen sürecin can kaybı yaşanmadan devam ettiğini söyleyen Çelebi, şöyle konuştu:
"Çekilme sürecinin başlamasından sonra hükümetin sorunun çözümü konusunda beklentileri karşılamaktan uzak tutumu nedeni ile geçtiğimiz yılın Eylül ayında geri çekilmeler fiili olarak durduruldu. Yaşanan bu olumsuz gelişmeler, her ne kadar ateşkesi bozma veya tekrardan çatışmaların başlaması şeklinde bir sonuç doğurmamışsa da karşılıklı güveni zedeleyen ve halkta da umutsuzluğu artıran gelişmeler oldu. Bölgede en çok gerginliğe yol açan ise kalekol yapımları oldu."
Çelebi, Ak Parti hükümetinin çözüm sürecinde atması gereken adımları atmadığını ifade ederek, yapılması gerekenleri şöyle anlattı:
"Öncelikle, yapımı devam eden ve bölge halkında güvensizlik yaratarak, gerginliğe neden olan kalekol, baraj, güvenlik yolu yapımlarına bir an önce son verilmelidir. Yeni korucu alım kadroları iptal edilerek, koruculuk sistemi tamamen kaldırılmalı, bu sistemin mensuplarının rehabilitasyonu ve toplumla entegrasyonunun sağlanacağı bir proje geliştirilmelidir. Mayınlı araziler bir an önce temizlenmeli, bu konuda imza atılan uluslararası sözleşmelerin gerekleri bir an önce yerine getirilmelidir. Tüm bu ihlallerin meydana gelmesine neden olan Kürt meselesinin demokratik bir zeminde çözümü için tıkanma noktasında olan barış sürecine yönelik müzakereler sürdürülmeli, ülkenin demokratikleşmesi önündeki engeller kaldırılmalıdır. Kürt meselesinin demokratik bir zeminde çözümü için başlatılan süreç bir takvime bağlanmalı ve TBMM sürece dahil edilmeli, sürecin yasal zemini hazırlanmalı atılmış ve atılacak tüm adımlar yasal dayanağa kavuşturulmalıdır. Buna karşılık da PKK'nın silahlı güçlerinin geri çekilmesi süreci tekrar başlatmalı, elinde bulunan sivilleri biran önce serbest bırakmalı ve sorunun müzakere ile çözümü konusunda üstüne düşeni yapmalıdır. Türkiye'de onurlu, demokratik ve kalıcı bir barışın sağlanması için çözüm sürecinin mimarlarından olan Sayın Abdullah Öcalan bir an önce özgürlüğüne kavuşmalıdır."
İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, 23 Nisan'da PKK'lılar tarafından alıkonulan 3 sivilin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

MT(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)