Ezgi ÇAPA-Özkan ARSLAN/İSTANBUL, () İNSAN Hakları Derneği (İHD) geçtiğimiz hafta Esenyurt Yenikent Mahallesi’nde bulunan Muhammediye Camii’ne saldırıya ilişkin hazırladığı raporu Beyoğlu’ndaki İHD binasında yaptığı toplantıyla basınla paylaştı. Rapora göre, saldırı planlanarak yapıldı ve arkasında IŞİD var.

Muhammediye Camii imamı Hamza Aydın, müezzin Ehed Coşkun, Ehlibeyt Alimleri Derneği Genel Başkanı Hasan Kanaatlı ve Esenyurt Emniyet Amiri Seçkin Çengeloğlu ile yapılan görüşmeler sonrası hazırlandığı belirtilen raporu İHD İstanbul Şube Başkanı Abdulbaki Boğa ve MYK Üyesi Hulusi Zeybel açıkladı.

‘HANGİ MEZHEPTENSİNİZ’ DİYE SORULDU
Raporda yangın anının yanı sıra saldırıdan yaklaşık 10 gün önce camiye gelen bir şahıs ile imam arasında geçen diyaloglara yer verildi. 25-30 yaşlarında bir şahsın, 14-15 yaşlarında 2 gençle cami imamına gelerek ‘hangi mezheptensiniz’, ‘Şia mısınız’ diye sordukları, cami imamının ise ‘biz selefiyiz’ dediği aktarıldı. Cami imamı ve müezzininin yangın anına ilişkin tanıklıklarına da yer verilen raporda 3 Kur’anın yanı sıra 300 ciltlik Hadis külliyatının kül olduğu aktarıldı.

‘TESADÜF OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ’
Öte yandan Esenyurt Emniyet Amiri Seçkin Çengeloğlu ile yapılan görüşmede olayın kundaklama olup olmadığına ilişkin somut bir kanıt olmadığını belirttiği ifade edildi. Raporda Çengeloğlu’nun şu ifadelerine yer verildi:

"Tesadüf olduğunu düşünüyoruz. İkinci olayda bir saldırı amacı yok. Tamamen hırsızlık amacıyla bölgede tinerci olarak bilinen bir şahsın tek başına yaptığı bir iş ve duvar saatini çalmış, onu da bulduk. Savcılığa sevk ettik ve oradan da serbest bırakıldı.”

‘İŞİD ARTIK İSTANBUL’DA’

Yapılan görüşmeler sonrası olayın planlı bir şekilde yapıldığını anladıklarını iddia eden İHD İstanbul Şube Başkanı Abdulbaki Boğa, “İlk giden şahıs sıradan bir şahıs değildi. Yaptığı sıradan bir tehdit değildir. AKP’nin Ortadoğu’da izlediği politika ile doğrudan bağlantılıdır. İstanbul’un göbeğinde cemevine yönelik saldırı, açık ve net IŞİD İstanbul’da diyebiliyoruz” dedi.

Boğa, “Siz şiddeti, terörü görmezseniz, sırf sizin mezhebinizden olduğu için terörü kutsarsanız, ses çıkarmazsınız o terör gelir sizi de bulur. Bugün Caferilere yönelik bu saldırı siyasi mesajları olan bir saldırıdır” diye konuştu.

Toplantıda konuşan MYK Üyesi Hulusi Zeybel de "IŞİD artık İstanbul’da. İstanbul’da olduğunu biliyorduk ama İlk defa Türkiye’de inanca yönelik bir saldırı gerçekleştirdi” dedi.

Raporda cami cemaatinin ve imamın ciddi ölçüde güvenlik endişesi taşıdığı, ilk tehdit ve takip eden olaylar için güvenlik önlemlerinin alınmadığı belirtildi.

(FOTOĞRAF)