Behçet DALMAZ/HAKKARİ ,() - İNSAN Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, BDP'liler tarafından barış nöbetinin tutulduğu Hakkari'deki Mesken Dağı'na gitti. Çadırda bir süre BDP'lilerle görüşen Türkdoğan ve yanındaki heyetin zirveye çıkışına asker izin vermedi.
Hakkari'ye 60 kilometre uzaklıkta bulunan Mesken Dağı'nda karakol inşaatları ve operasyonların durdurulmasını isteyerek çadır kuran BDP'lierin nöbeti 67'inci gününe girerken, bugün İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ile Hakkari Belediye Başkan Vekili Nurullah Çiftçi, bölgedeki İHD şube başkanları Mesken Dağı'na çıktı. BDP tarafından kurulan çadırda bir süre partililerle sohbet eden Türkdoğan, daha sonra karakolun bulunduğu zirveye çıkmak istedi. Ancak asker, Türkdoğan ve yanındaki heyetin önünü tel örgülerle kapatarak izin vermedi. Burada bir komutanla görüşen Türkdoğan, bölgede yaşananları görmek için geldiklerini söyledi. Yapılan görüşmelere rağmen asker zirveye çıkışa izin vermeyince Türkdoğan burada basın açıklaması yaptı.
Karakolların bölgede gerginliğe neden olduğunu ileri süren Türkdoğan, "Halk burada kalekol yapılmasını istemiyor. Burada en tepede bir askeri kontrol noktası oluşturulmuş ve bu da bir gerilim kaynağı olmuş. Çatışma döneminde olmayan bir kontrol noktası şimdi nasıl oluyor da böyle bir süreçte kurulmuş. Biz bunu bir iyi niyet olarak değerlendirmiyoruz ve barış sürecinin devamı bakımından da bu tür askeri noktaların kaldırılmasını istiyoruz" dedi.
Çözüm sürecinin ilerleyebilmesi için müzakere çerçeve yasasına ihtiyaç olduğunu söyleyen Türkdoğan, "Biz sadece gerilla gruplarının hareketliliğini değil, buradaki tüm askeri hareketliliği de izliyoruz. Adeta bir çatışma dönemine yeniden girilecek gibi bir hazırlık söz konusu" diye konuştu.
YÜKSEKOVA'DA KARAKOL PROTESTOSU
Hakkari'nin Yüksekova'nın Dağlıca bölgesi Pınargözü Köyü Telane Tepesi'nde karakol yapımı BDP'liler tarafından protesto edildi. İlçe merkezinde bulunan Avaşin Parkı'nda bir araya gelen ve aralarında Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin'in BDP Yüksekova ilçe başkanı Fikret Turgut, Kurdi-Der, İHD, İl Genel ve Belediye Meclis üyelerinin de bulunduğu bir grup BDP'li araçlarla Dağlıca bölgesine gitti.
Karakol yapımının sürdüğü Telane Tepesi çevresinde yoğun güvenlik önlemi alın askerler, karakol yakınlarında kalabalığın önü keserek geçmelerine izin vermedi.

FOTOĞRAFLI