Eyyüp BURUN/GAZİANTEP, () - İNSAN Hakları Derneği Gaziantep Şubesi, kentte yaşayan Suriyeli sığınmacılarla ilgili hazırladıkları raporu açıkladı. Dernek Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Gökot, kentte 300 bin civarında Suriyelinin yaşamak için çabaladığını, Suriyelilere yönelik tepkilerin hak ihlali olduğunu söyledi.
Eğitim- Sen binasında yapılan açıklamaya İHD üyeleri ile çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.  Hazırladıkları raporu açıklayan İHD Yönetim Kurulu üyesi avukat Hüseyin Gökot, son günlerde Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin istenmediği üzerine kurgulanmaya çalışılan sosyal linç kampanyaları başlatıldığını söyledi. Suriye'deki savaş nedeniyle yaklaşık 1 milyon kişinin ülkesini terk etmek zorunda kaldığını ve 300 bin Suriyelinin Gaziantep'e sığındığını belirten Gökot, "Suriye'de yaşanan savaş öncesinde de şehrimiz sosyal adaletsizliği su yüzünde olan halk içerisindeki deyimi ile 'zenginine güç yetmeyen fakiri ekmeğe muhtaç olan bir şehirdir.' Suriye de yaşanan savaş bu durumu daha da ayyuka çıkarmıştır. Temel sorunun bir kısmı sosyal adaletsizlik, bir kısmı savaştır. Esasına bakarsanız şehrimiz herkese yetecek ekonomik güce sahip varsıl bir şehirdir" dedi
SORUN SOSYAL ADALETSİZLİKTE
Yaşanan sıkıntıların nedeninin yaşanan savaş sonrası kente sığınan Suriyelilere yönelik etkin bir proje ortaya konulmamasının olduğunu ifade eden Gökot şöyle konuştu:
"Bu şehirdeki sorunların artmasının sebebi Suriye'de yaşanan savaş ve savaş sonrası sığınmacılara yönelik olarak etkin bir proje ve pratik ortaya konmamasıdır. Ortada şiddet içermeyen yollar ile tepki göstermek gereken bir durum var ise savaş, bu savaşı isteyenler ve adaletsiz sosyal koşullardır. Yani bir tepki gösterilecekse hayvanların barındığı yerlerde barınmak zorunda kalan, köle gibi çalışan, şiddete uğrayan çoğunluğu fakirlerden oluşan Suriyeli sığınmacılara değil, bu savaşı ve adaletsiz sosyal koşulları ortaya çıkaranlara yine şiddet çağrısı olmadan tepki gösterilerek sorun çözülebilir."
ACİL EYLEM PLANI
Hüseyin Gökot İHD olarak yayınladıkları rapor doğrultusunda acil eylem planı hazırladıklarını da dile getirdi ve alınması gereken tedbirleri sıralayarak şöyle devam etti:
"Şehirde bulunan kamu gücü kullananlar Suriyelilere yönelik şehir içerisindeki tertip edilen eylemlerde ve günlük hayat içerisinde gelişen pratiklerde Suriyelilere yönelik saldırılarda etkin hareket etmeli ve koruma önlemlerini suç oluşmuş ise suç sonrası cezalandırma için etkin soruşturma önlemlerini alınmalıdır. Bilişim, soysal medya yerel gazeteler ve diğer iletişim araçları üzerinden Suriyelilere yönelik olan ayrımcı, şiddet içeren dile ve saldırılara yönelik olarak soruşturmalar başlatılmalıdır. Ayrımcı dilin önlenmesi konusunda seminer ve eğitimler yapılmalıdır. Kentin barınma pahalılığına sebebiyet veren ve azınlık bir sınıfa rant sağlayan imar planları gözden geçirilmelidir. Konut ve işyeri kiralarında bir tavan fiyat semtlere göre belirlenmeli, ücretsiz konaklamanın olanakları sağlanmalıdır. Suriyelilere yönelik çalışma şartlarına dönük sağlıklı çalışmalar yapılmalıdır. Uluslararası yardım kuruluşları ile beraber insani projeler ortaya konarak şehrimizde farklılıklar bir fazlalığa değil berekete dönüştürmelidir. Suriyeli sığınmacıların gelmesiyle, ekonomik ve sosyal koşulları daha da darlaşan alt ve orta sınıf Gaziantep'te yaşayan halklar, yapılacak projelerde göz önünde tutulmalıdır. Suriyeli sığınmacıların, sağlık hizmetlerini alabilmesi için zorunlu olan kimlik alımında Gaziantep AFAD İl Müdürlüğü önünde oluşan ve günlerce kuyrukta beklemeyi gerektiren sorunun önüne geçilmesi için yeterli personel sağlanmalıdır. Hastanelerde sağlık hizmeti almaya çalışan Suriyeli sığınmacılara dillerini bilen personel ve doktorlar ile hizmette bulunulmalıdır."

FOTOĞRAFLI