İSTANBUL,()

İnsan Hakları Derneği (İHD), 22 yaşındaki Burak Can Karamanoğlu'nun öldürülmesini kınadı.

İHD tarafından yapılan yazılı açıklamada, siyasi iktidar kaynaklı bazı demeç ve tutumların, şiddet dalgasının toplumsal bir şiddet sarmalına dönüşme eğilimini tetiklediği; siyasi cepheleşme, şiddet ve çatışma eğilimlerini körüklediği belirtildi. Açıklamada, "Berkin Elvan'ın daha cenazesinin toprağı kurumadan, eli sopalı genç insanların Berkin Elvan'ın evinin olduğu bölgeye gitmelerine göz yumulması ve ne tesadüfse tam da aynı saatlerde bölgede bir 'elektrik arızası' oluşması ve bölgenin karanlıkta kalması sonucu çıkan kavgada 22 yaşındaki Burak Can Karamanoğlu yaşamını yitirmiştir" denildi.

İHD açıklamasında, "Burak Can Karamanoğlu'nun ölümünden sorumlu olanlar, öncelikle bu şiddet ortamını yaratan ve yükseltmeye çalışan siyasi iktidar ve devlet güçleridir. Öncelikle, en ufak bir topluluğa karşı bile acımasızca davranan kolluk güçlerinin, bu grubun söz konusu bölgeye girmelerine seyirci kalan sorumluları hakkında soruşturma açılması gerekmektedir" ifadesi yer aldı.

Açıklamada, "Burak Can Karamanoğlu'nun yaşam hakkının ortadan kaldırılmasını, her ne olursa olsun doğru bulmuyoruz. Biz insan hakları savunucuları olarak, kim olursa olsun, hangi gerekçeyle olursa olsun, en temel hak olan yaşam hakkına yönelik saldırıları doğru bulmuyoruz. İnsan hakları savunucuları olarak Burak Can Karamanoğlu'nun ailesine başsağlığı diliyor ve acılarını paylaşıyoruz" denildi.