Enver ALAS / İstanbul, () - "KENTSEL Dönüşümün Sosyal Boyutu' konulu sempozyuma katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentsel dönüşüm ile ilgili dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. Güllüce, "Kentsel dönüşüme mühendis ve mimar gözüyle bakılmaması gerekir" derken, Topbaş ise "Kentsel dönüşümü ranta çevirmeden, üzerinde hassasiyetle durulmalı" ifadesini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Kentsel Dönüşümün Sosyal Boyutu' konulu sempozyuma konuşmacı olarak katıldı. İTO Meclis Salonu'nda, İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar ve MMG Başkanı Murat Kalsın'ın evsahipliğinde düzenlenen sempozyumda bazı ilçe belediye başkanları ve başkan yardımcıları, akademisyenler ile çok sayıda mimar ve mühendis hazır bulundu.

Sempozyumun açış konuşmasını yapan Bakan Güllüce, Türkiye'nin yüzde 90'a yakınının deprem bölgesi olması ve büyükşehirlerde hızlı ve çarpık yapılaşma nedeniyle kentsel dönüşümün mecburiyetten ortaya çıktığını söyledi. Güllüce, 81 ilde tespit edilen riskli yapılardan 106 bin 679'unun kentsel dönüşümüne başlandığını belirtti.

"KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN İNSANÎ YANI VAR"

Kentsel dönüşümün sosyal ve insanî tarafına pek dikkat edilmediğini kaydeden Güllüce, sadece mühendis ve mimar gözüyle kentsel dönüşümlere bakılmaması gerektiğini ifade etti. Güllüce, "Ben de mühendisim ama, bu konu sadece mühendis ve mimar gözüyle bakılmayacak kadar önemli. Bu işin insanî yanı, sosyolojisi, psikolojisi, birçok parametresi var. Sadece rakamlarla bakıldığı zaman, bina sayısıyla baktığımız zaman, bu bizi aldatır. Bunun bir de insanî ve sosyal yanı var. Bunu çok ciddi şekilde konuşmak ve görüşmek lazım. Çünkü o ölçülemiyor. Bina sayısını sayıyorsunuz, yüksekliği ölçüyorsunuz, kilometreyi buluyorsunuz, yolun genişliğini ölçüyorsunuz, ama sosyal etkileri çok kolay ölçemiyorsunuz, tartamıyorsunuz, belirleyemiyorsunuz. Bunu ölçemediğiniz için de, kentsel dönüşümün etkilerini baştan iyi tartıp, biçip, konuşmak lazım. Sadece mühendis ve mimarlara bu işi bırakmamak lazım" dedi.

İdris Güllüce, kentsel dönüşümün şehirleri yıkarak güzel binalar yapmak olmadığını, insanî açıdan komşuluk ilişkilerinin eskisi gibi devam ettirilmesine çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

TOPBAŞ: KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTA ÇEVRİLMEMELİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, kentsel dönüşümün ranta çevrilmeden üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini söyledi. Konuşmasında, sempozyumu önemsediklerinin altını çizen Topbaş, "Bir gerçek var: Dünya nüfusu artmakta. 7 milyar dünya nüfusundan yakın bir gelecekte 9 milyara gidecek olan bir dünyadan bahsediyoruz. Kentler hızla gelişerek dengeler bozulmaya başladı. Kent yönetiminde karar organları olarak bu dengeleri doğru kurmak ve korumak... Kentler hangi fonksiyonları, işlevleri üstlenecekler, bunların kararını vermediğimiz için, bugün maalesef yöneticilerin kendi siyasi perspektifleri doğrultusunda şehirler gelişti. Her yöneticiye göre yeni, farklı adımlar atıldığını görmekteyiz. Bu da gelecek adına kaygı verici. Kurumsal planlar yapılmalı" dedi.

"KÖPRÜNÜN YETMEDİĞİ DURUMLARI YAŞAMAKTAYIZ"

İstanbul’un bugün yaşadığı sorunların geçmişe göre daha farklı olduğuna dikkat çeken Topbaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bugün bizim ihtiyaçlarımız farklı. Buna göre, kullanım kararlarımızı bugün ortaya koymak zorundayız. Geçmişi tabii ki korumalıyız ama, bugün şartlar bize farklı şeyler sunuyor. Bugün 15 milyonluk, Avrupa’nın 23 ülkesinden büyük bir İstanbul var. Köprüdeki sıkıntıyı çözmek adına yeni alternatifler bulmak zorundasınız. Bugün köprünün de yetmediği durumu yaşamaktayız. Bize düşen, bu kentlerde önemli değerleri geleceğe aktarmak konusunda hassasiyet göstermek. Yeni yaşam alanlarını, yaşam ilişkilerini doğurur hale getirmeliyiz. Sosyal yapıya dikkat etmeliyiz. Bizi biz yapan hassasiyetlerimiz var."

"DÜNYADA RANT İŞTAHI VAR"

Kadir Topbaş, gelecekte şehirlerin en ciddi probleminin 'güvenlik' olacağını da vurguladı. İstanbul’da deprem riskinin söz konusu olduğunu ifade eden Topbaş, "Kentsel dönüşümü İstanbul için bir şans olarak görmeliyiz. Bir ranta çevirmeden, üzerinde hassasiyetle durmalıyız. Bazı sıkıntılar yaşanmakta. Maalesef dünyada bir rant iştahı var. Bununla mücadele etmek kolay değil" diye konuştu

Konuşmaların ardından, İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, günün anısına Bakan İdris Güllüce ve Kadir Topbaş'a birer tablo hediye etti.

EA (CO)