MARDİN ve Şırnak'ta 4 gündür etkisini sürdüren kar yağışı yaşamı olumsuz yönde etkilerken, yollarında kapanmasına neden oldu. Günlerden bu yana kapalı bulunan Şırnak'ın İdil ile Mardin'in Midyat İlçesi karayolu dün gece sabaha kadar süren çalışmalar sonucunda açılırken, mahsur kalanlar kurtarıldı.
İDİL MİDYAT YOLU 4 GÜN SONRA AÇILDI
Şırnak'ın İdil ile Mardin'in Midyat ilçeleri arasında yoğun kar nedeniyle 4 günden bu yana kapalı bulunan karayolu dün gece sabaha kadar süren çalışmalarla açıldı. İdil Belediyesi tarafından açılın karayolunun 35'inci kilometresinde mahsur kalanlar kurtarıldı. Belediye ekipleri tarafından kumanya dağıtılan mahsur kalanlar, kurtarılanmanın sevincini halay çekerek kutladı.
Mahsur kalan yolculardan Harun Köse, yaklaşık 400 araçta bulunanların saatlerce aç ve susuz kaldıklarını belirterek, hiç bir yetkiliye ulaşmadıklarını söyledi.
500 HAYVAN TELEF OLDU
İdil'in Yörük Köyü'nde dondurucu soğuk havada 500 küçükbaş hayvanın telef olduğunu belirtildi. Köylülerden Salim Zeneloğlu, "Kardan yolu kapalı olan köyümüzdeki soğuktan 500 küçükbaş hayvanımız telef oldu. Yaklaşık 2000 hayvanımızda donmak üzere hiçbir yetkili bize yardımcı olmuyor. En kısa zamanda köye yardım bekliyoruz" dedi.
MARDİN VALİSİ: 50 YILDIR İLK KEZ BÖYLE KAR YAĞDI
Mardin'i 4 gün etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle 600 köy ile bazı ilçe yolları ulaşıma kapandı. Kent merkezinde 50, yüksek kesimlerde 2 metreyi aşan kar kalınlığı nedeniyle buralarda oturanlar evlerinden dışarı güçlükle çıkabildi. Valilik bünyesinde kurulan kriz merkezine 3 gün içinde 15 bine yakın yardım çağrıyı gelirken, kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan şehir merkezindeki yolların açılamaması hayatı durma noktasına getirdi. Şehiriçi toplu taşıma ulaşımının bile aralıklarla sağlandığı Mardin merkezde yol ve kaldırımların temizlenememesi üzerine esnaf da işyerlerini açamayınca çarşı merkezi sessizliğe büründü. Mardin Belediyesi ve karayollarının karla mücadele ekiplerinin çalışmalarını yetersiz bulan vatandaşlar yolların 3 günden beri kapalı olmasına tepki gösterdi. Mardin kent merkezinde şebekelerin donması üzerine sular da kesildi.
Mardin Valisi Ahmet Cengiz, karayolları ve İl Özel İdare ekiplerinin kapalı olan köy ve ilçe yollarını açabilmek için seferber olduğunu söyledi. Cengiz, 50 yıldır Mardin ve ilçelerine ilk kez böylesine kar yağdığına dikkat çekerek, şöyle dedi:
"Kızıltepe İlçesi'nde bugüne kadar kar yağıp tuttuğu görülmemiştir. Ama bu kış mevsiminde kar yağdı ve Mezopotamya Ovası dahal olmak üzere bütün ova beyaza büründü. Kar yağısının devamlı sürmesi nedeniyle yol açma çalışmalarını engelleyebiliyor. Ancak buna rağmen çalışmalar bütün hızıyla sürüyor."
Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu ise, kent merkezinde toplanan karın kamyonlarla şehir dışına döküldüğünü belirterek, "Kar yağışı sürerken temizlik yapmak mümkün değildir. Kar yağışı durunca var gücümüzle temizliğe başladık. İmkanlarımız dahilinde vatandaşların sık kullandığı alanları temizlemeye çalışıyoruz" dedi.
ŞIRNAK'TA DAMDAN KAR ÜZERİNE ATLADILAR
Şırnak'ta da yaşamı olumsuz etkileyen kar miniklere keyifli saatler geçirmelerine neden oldu. Soğuk havanın günlük hayatı olumsuz etkilemesine aldırış etmeyen çocuklar naylon poşetlerle yaptıkları kızaklarla kentin yüksek kesimlerinden kaymanın keyfini yaşarken, bazı çocuklar ise 4-5 metre yüksekliğindeki evlerindamın yumuşak karın üzerin atlayıp oyunlar oynadı.