Gürkay GÜNDOĞAN- Cenk TOPCU/ZONGULDAK, () - ZONGULDAK'ta oturan 62 yaşındaki Abdurrahman Yanaz, 6 yıl önce tüm birikimini harcayıp faktoring şirketi aracılığıyla 80 bin dolarlık borca da imza atarak tekstil fabrikası kurdu. İflas edince borcu ödeyemeyen Yanaz'ın ipotek altındaki 3 katlı evini icradan faktoring şirketi satın aldı. Evden tahliye edilen Yanaz, eşyaları bahçeye taşıdı. Abdurrahman Yanaz, eşi ve annesiyle 2 haftadır bahçede kalıyor.
Aynı zamanda telefon bayiliği yapan 3 çocuk babası Abdurrahman Yanaz, 2008'de bir ortağı ile belediyenin gösterdiği arsaya 160 bin lira civarındaki birikimini harcayıp tekstil fabrikası kurdu. Yanaz, fabrikanın makinelerini ise ortağının yönlendirmesiyle faktoring şirketi aracılığıyla alıp 80 bin dolarlık borca imza attı. 3 katlı evi ipotek edilen Yanaz, fabrikada 105 kişiye istihdam sağladı.
EVİNİ İCRADAN ŞİRKET ALDI
İlk 5 ay işleri iyi giden Yanaz, borcun 15 bin dolarını ödedi. Ancak daha sonra aldığı büyük bir işi bitiremedi. İflas eden Yanaz, borcun 65 bin dolarlık bölümünü ödeyemedi. Faktoring şirketi makinelere icra yoluyla el koyarken ipotek altındaki ev de icradan satışa çıkarıldı. Satışın durdurulması için Devrek Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuran Yanaz, davayı kaybetti. Faktoring şirketi, geçen Aralık ayında evi 145 bin liraya icradan satın aldı.
BAYRAM ÖNCESİ EVDEN TAHLİYE EDİLDİLER
Şirket, geçen Nisan'da da Yanaz ailesine tebligat göndererek evi 15 gün içinde tahliye etmelerini istedi. Şirket ile yaptığı görüşmelerden sonuç alamayan Yanaz, 2 hafta önce jandarmalar eşliğinde gelen şirket avukatları tarafından evden çıkartıldı. Eşyalarını evin bahçesine taşıyan Yanaz, eşi 60 yaşındaki Saime ve annesi 90 yaşındaki Zühriye Yanaz ile birlikte burada kalmaya başladı.
Abdurrahman Yanaz, tuvalet ve banyo gibi ihtiyaçlarını karşılamak için eve girmek zorunda kaldıklarını, kapı kilitli olduğu için merdivenle balkona çıkıp içeriye girdiklerini söyledi. Bayram öncesi jandarma eşliğinde evden çıkartıldıklarını belirten Yanaz, "Rica ettik, 'bayramı geçirelim' dedik. Ama ramazan ayı dinlemeden bizi dışarıya attılar. Şu anda evin önünde kanepelerde kalıyoruz. Dürüstlüğümüzden kaybettik. İnsanlara güvendik, ama onlar bize çok büyük yanlışlar yaptılar" dedi.
'TÜM PARAMIZ, EVİMİZ GİTTİ'
Abdurrahman Yanaz, şirketin 145 bin liraya icradan aldığı evi kendisine 300 bin liraya satmaya çalıştığını söyledi. Yanaz, şöyle konuştu:
"300 bin lira istediler. 'Köy yerinde 300 bin lira ev olmaz' dedik ve 150 bin lira teklif ederek binamızı geri almak istedik. Araya insanlar sokarak 268 bin liraya kadar düşürdük. Ben 65 bin doları zaten firmaya ödemek istiyordum. Uzlaşmak istedim. Ama onlar başka yol izlediler. Benim bu parayı vermem mümkün değil. Zaten bir bardak çay parası kazanamadan o kadar paramız gitti, evimiz gitti. 65 bin dolarlık borca karşılık bizden 300 bin lira para istiyorlar. Böyle bir faiz olamaz. Küçük bir borç için koca binayı alıp 'bu parayı vereceksiniz' diye diretmek utanç verici bir şey."
Saime Yanaz da bayramda perişan olduklarını belirterek, "Bayramı geçirmek için '10 günlük kirasını verelim, sonra çıkarız' dedik. Ama dinlemediler. Bayram öncesi evden attılar. Perişan olduk. Burada yatıp kalkıyoruz. Yalvardık, 'anlaşalım' dedik ama dinlemediler" diyerek gözyaşı döktü.

FOTOĞRAFLI