İÇİŞLERİ BAKANI ALA'DAN İLGİNÇ BENZETME
İçişleri Bakanı Efkan Ala, yenilenecek olan belediye başkanlığı seçimi için geldiği Yalova'da, Diyarbakırlılar Derneği tarafından, Halk Eğitim Merkezi'nde yapılan toplantıda konuştu.
CHP'nin milletten oy alamadığını söyleyen Efkan Ala, "Diyeceksiniz ki 'onlar oy alamıyor derdi tasası size mi düştü?' Arkadaşlar, kaliteli bir demokraside iktidar, iş yapan, önü açık, vizyonu olan, demokratik bir iktidar kadar aynı niteliklere sahip muhalefet de gerekir. Onlara da ihtiyaç vardır. Bakın, Ak Parti'nin yaptıklarının ve vizyonunun 40'ta biri kadar, yani zekatı kadar şurada özgür anlayış olsa, şurada şu partide bir Türkiye için özgürlük, kalkınma, proje olsa, biz Anayasa'yı şimdiye çoktan değiştirmiştik. Artık millet egemenliği o darbe döneminde oluşmuş kurumlar eliyle değil, doğrudan kendi eliyle ve seçtikleri eliyle kullanmış hale gelmiş olurdu. İnanın, biz sistemi değiştirdikçe, sistem üzerinde nüfusumuz arttıkça, biz o sorunları çok rahatlıkla çözerdik, şimdiye kadar da çözmüş olurduk" dedi.
Seçimin, Ak Parti ile CHP arasında geçeceğini söyleyen Bakan Ala, Türkiye'de, CHP'den başka geriye giden hiç bir şeyin olmaması nedeniyle, Yalova'da yapılacak seçimlerde işlerinin kolay olacağını söyledi. CHP'nin, ittifaklar kurarak Ak Parti’nin önüne geçmeye çalıştığını söyleyen Bakan Efkan Ala, vatandaşların oylarıyla çok önemli bir istikrar yakalandığını açıkladı. "Biz sizden aldığımız yetkiyi, gücü ve görevi size hizmete dönüştüren bir anlayışın temsilcileriyiz" diyen Bakan Ala, şunları söyledi: "Peki, CHP ne yapıyor? Ekonomik alanda bir şey söylüyoruz, 'şunu yapalım' diyoruz. Mahkemelere gidiyor. Önüne duruyor. Yani, 'bürokrasiyle işbirliği yaparak statükoyla, müttefikler, ittifaklar kurarak, halkın yararlanacağı hizmetlerin önüne nasıl çıkarım' onun çabası içerisinde. Peki, o zemini ve yetkiyi nereden alıyor? '82 Darbe Anayasasından' Şimdi biz diyoruz ki; 'kardeşim gelin şu anayasayı değiştirelim. Bakın İstanbul’da köprünün yapılacağına, ya da yapılmayacağına siyaset karar versin' Biz diyelim ki 'yapacağız’, siz de olabilir CHP olarak diyebilirsiniz ki 'bize köprü lazım değil' Bu siyasi bir tercihtir. Sunarız millete, hakem millettir. Millet 'yap' derse bizi seçerse yaparız, 'yapma' der, kararı sizden yana kullanırsa, yapmazsınız. Ama o statükonun, anayasasının, kurumlar eliyle hâkimiyet, milli egemenlik kullanılır cümlesine dayanarak, neden ittifaklar kuruyorsun. Neden böyle ittifaklar kurup önümüze çıkıyorsun? Yani bırak orayı. O darbe anayasasının sunduğu hiç olmazsa o imkânları siyasetçi olarak, siyaset olarak kullanma. Başka bir şey yap. Gel kendin siyasi olarak düşüncelerini, projelerini ortaya koy. Millet ‘evet’ derse yoluna devam et, 'hayır' derse de, milleti gözden geçiremeyeceğine göre, belki bu anlaşılmıştır, kendini gözden geçir. 'Acaba nerede yanlış yapıyoruz' diye."
ÇÖZÜM SÜRECİNE DEĞİNDİ
Konuşmasında, çözüm sürecine de değinen İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Şimdi Türkiye’nin en önemli temel problemlerine ilişkin çözümler üretmeye çalışıyoruz. Projeler ortaya koyuyoruz. Büyük maliyetler ödediğimiz, bunu hep birlikte yaşadık. İşte adına 'çözüm süreci dedik', diyoruz. 'Demokratik açılım' dedik. Kardeşlik projesini inşa etmeye çalışıyoruz. Çözüm süreciyle yolumuza devam ediyoruz. İstiyoruz ki; şu kardeşlik atmosferini, şu kardeşliği, devletin bütün kurumlarına anlatalım. Biz kardeşiz, bizim önümüze çeşitli problemler çıkartmayın. Dağdakilere de diyelim ki, ‘Bu ülkeye saldırmayın’ biz burada aşağıda yaşayanlar, bu ülkeyi hep birlikte yeniden büyük bir biçimde inşa etmek istiyoruz. Bu memleket sadece bize değil, bizim etrafımızdaki mazlum insanlara da yeter. Onların bizden beklentilerini karşılayacak bir sistemi inşa edelim. Bu sistemin adı 'ileri demokrasi' olsun. Özgürlüktür, bu sistemin adı hürriyettir, bu sistemin adı. Kimliğe, dine, inanca, vicdana saygıdır. Varlıktan beslenmektir ve hizmet üretmektir ama yine buyurun" diye konuştu.
İçişleri Bakanı Efkan Ala, daha sonra Yalova'da esnafı ziyaret edip sohbet etti.

SG (FK/RT) (FOTOĞRAFLI)