Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran ziyareti öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
İşte Kalın'ın o açıklamaları:
İran'da Ruhani ve Hamaney'le görüşmelerimiz olacak. Yemen'deki olaylarla ilgili bu krizin müzakere masasında çözüme kavuşturulmasıdır.
İran ve P5+1 ülkelerin yaptığı anlaşmada önemli. Bu bizim için memnuniyet vericidir. Bizim tavrımız en başından beri aynıdır. Müzakerelere hep destek verdik. Bunu da İranlı muhataplarımızla konuşacağız.
Çanakkale'nin 100. yılına yaptığımız hazırlık devam ediyor. Şu ana kadar kabul eden devlet sayısı 60'ı geçti.
Soru ve Cevap:
"PROGRAMDA DEĞİŞİKLİK YOK"
 - P5+1 sonrası yapılan anlaşmayla Türkiye İran üzerinden ticaretini arttıracak mı? İran ziyareti 2 gün deniliyordu. İran'la yaşanan tartışma sonrası mı günü birlik oldu?
Ziyaretimiz bir günlüktü. Programda değişen bir şey yok. Ticaretimiz tabi ki artacak.  İran'la önemli bir ticaret hacmimiz var.
En ağır ambargoların uygulandığı yıllarda İran'la ilişkilerimizi hep belli bir seviyede tuttuk. O gün bizim söylediğimiz noktaya şimdi geldiler.
"HERKES SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMELİ"
Yarın imzalanacak anlaşmalarla ilgili detay verir misiniz? İranlı vekillerin Ruhani’ye gönderdiği mektupla ilgili değerlendirme yapabilir misiniz?

"Enerji, ekonomik, gümrük ve sağlıkla ilgili anlaşmalarımız olacak. Bazı İranlı vekillerin yazdığı mektupla ilgili, olarak bizim verdiğimiz mesajlar çok nettir. Bölge barışına ve istikrarına yönelik çağrılardır. Siyasi popülizm yapmak yerine kendi hükümetlerinin daha yapıcı bir politika izlemesi için hassasiyet göstermesi gerekir vekillerin. Suriye’de yaşana olaylar 5. Yılına girmek üzere. 300 binden fazla insan hayatını kaybetti ve savaş hala devam ediyor. Bunları önlemek için sorumluluk sahibi muhataplarımızla her zaman işbirliğine hazırız. Çatışmaların önlenmesi için herkes sorumluluk sahibi olarak hareket etmek durumundadır. Yemen konusunda da umarız kısa zamanda bir netice alınması imkanı olur." 
"LİSTELERE KARIŞMASI SÖZ KONUSU DEĞİL"
- Sayın Cumhurbaşkanı AK Parti aday listelerine müdahale ediyor mu?
"Haftasonu cumartesi tam gün Cumhurbaşkanımız ile beraberdim. Kapanıp liste çalışması yaptığını görmedim. Cumhurbaşkanımız baştan beri net ifade etti. Başkanlık sistemi için bütün siyasi taraflara bir çağrı yaptığını biliyoruz. Bu noktada iktidar partisinin de bu çağrıya cevap vermesi sevindiricidir. AK Parti’nin 12 yıl liderliğini yaptı. Fakat şu anda Cumhurbaşkanı sıfatıyla Başkanlık sistemi çağrısını tüm partilere yapmıştır. Listelerle ilgili gündeminde liste çalışması söz konusu değil. Seçim sürecini Cumhurbaşkanımız çok yakından takip edecektir bundan sonra da. Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren bir seçimdir. Bundan sonra atacağımız stratejik adımlar Cumhurbaşkanlığı makamı açısından da büyük önem arz etmektedir. Seçim sürecini de yakından takip edecektir."
"BAŞKOMUTANIN EN DOĞAL HAKKI"
- Türkiye Yemen konusunda arabuluculuk mu yapacak? Örtülü ödenek tartışması var. Neler söylemek isterseniz?
Devletin yönetiminde bulunan, başkomutan sıfatıyla bir cumhurbaşkanının kendine ait bir bütçenin olmasından daha doğal bir şey olamaz.  Görevlerinİ yerine getirirken, bu görevini ifa edecek  enstrümanlara sahip olmasından daha doğal bir şey olamaz. Örtülü ödeneğin nasıl kullanacağıyla ilgili kanunlar çarçevesinde olacaktır. Kanun Meclis’ten geçmiştir. Dünyanın her yerinde örtülü ödenek nasıl kullanılıyorsa cumhurbaşkanımız da aynı yönde tasarruflarda bulunulacaktır."
"YENİ HABERDAR OLDUM"
- Sosyal medyanın yasaklanması için neler diyeceksiniz?
 -Ben de yeni haberdar oldum. Şu anda erişim engellemesi söz konusu değil. Savcılığın talebi gelmiş. Geçen hafta acı bir olay yaşadık. Sonrasında da yaşananlar olayın kendisi kadar üzücüydü. Bir takım medya gruplarının bu fotoğraflarını terör örgütünün propagandasını yapar gibi yapmış olması, onca ikaza rağmen kabul edilebilir değildir. O fotoğraflar yurtdışındaki bir çok basın kuruluşu tarafından da kullanılmadı. Gerekli uyarılar yapılmıştır, takibi de yapılacaktır. Savcılıktan gelen talep de bu görüntünün hiçbir mecrada kullanılmaması ile ilgili bir taleptir. Basın kuruluşlarımız üzerine düşen sorumluluğu yerine getirseydi bu konu gündemimizde olmayacaktı. Cumhurbaşkanımız özel güvenlik birimlerinin  değerlendirilmesi talebinde bulundu. Çağlayan’da nasıl bir güvenlik zaafı olduğunu müşahade ettik. Bir takım yeni güvenlik tedbirlerinin alınması kaçınılmazdır. Cumhurbaşkanımız özel güvenlik birimlerinin kritik önemde olan kamu binalarının korunması ile ilgili bir çağrı yaptı. Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımız görüşebilir."
"TİTİZLİKLE MÜCADELE EDİLECEKTİR"

- Fenerbahçe kafilesine saldırı

"Saldırıyı en şiddetli şekilde kınıyoruz. Bu tür saldırıların tekrar etmemesi için gerekli tedbirler alınacaktır. Rize Başsavcılığı soruşturma başlattı. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yapılan teşkilatla ilgili çalışmalar kemale ulaştı, başkanlıklar oluşturuldu. Bir iki başkanlık hariç. Hemen hemen hepsi ile ilgili atamalar yapıldı. Paralel yapılanma ulusal güvenliğimiz için tehdit oluşturan bir konu. Hukukun kuralları çerçevesinde sabırla, titizlikle bu mücadele devam edecektir."
"PARALEL YAPIYLA MÜCADELE"
- Paralel Yapı Kırmızı Kitap'a girdikten sonra nasıl mücadele edilecek?
"Milli Güvenlik siyaset belgesi belli periyotlarla güncellenir. Bu konuyla ilgili bütün kurumlarımızdan gelen verilerle ortak bir siyaset belgesi ortaya konur. Güncellemenin zamanı gelmişti, bu da bu yıl yapılacak. Paralel yapı ulusal tehdit oluşturan en önemli unsurlardan biri. Davalar sonuna kadar takip edilecek. Devletin içinde bu tür yapılanmalarının olmaması için gerekli tedbirler alınacaktır."