HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca (HSYK), yargı organları arasında uygulama birliği sağlayarak toplum nezdinde yargıya olan güveni artırmayı temel amaç edinen 'Hukuki Müzakere Toplantıları'nın Zonguldak ayağı başladı.
HSYK Genel Sekreterliği'nden toplantıyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, ilki geçen yıl 7 şehirde yapılan Hukuki Müzakere Toplantıları'na 772 hakim ve savcının katıldığı belirtildi. Bu yılın bahar döneminde 9 şehirde yapılan toplantılarda 902 hakim ve savcının yer aldığı, güz dönemi toplantılarının ise 11 şehirde toplam bin 100 hakim ve savcının katılımı ile gerçekleşeceği bildirildi.
Hakim ve savcılar tarafından benzer özellikler taşıyan olaylara benzer yönde kararlar verilmesi toplumdaki adalet beklentisinin bir gereği olduğu belirtilen açıklamada, "Bu ince ayrımı dikkate alan HSYK, yüksek mahkemeler ile ilk derece mahkemeleri arasında bir iletişim köprüsü olarak ortaya koyduğu bu projede, hem hakim ve savcılar arasında bilgi ve tecrübe aktarımını güçlendirmek, hem de daha yerinde kararların verilmesiyle yüksek mahkemeler giden dosya sayısını ve bozma oranlarını azaltmayı hedeflemektedir" denildi.
Zonguldak Dedeman Oteli'nde 100'e yakın hakim ve savcının bir araya geldiği toplantıya HSYK 2'nci Daire Üyesi Ulvi Yüksel, HSYK Tetkik Hakimi Sevret Sağlam, Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi Üyesi Mustafa Albayrak da katıldı. 3 gün sürecek toplantının açılışında konuşan HSYK Tetkik Hakimi Servet Sağlam, "Hukuki Müzakere Toplantıları bir eğitim toplantısı değildir. Bu toplantılar bir müzakere toplantısıdır. Tecrübe alışverişi, fikir alışverişi, herkesin hakim ve savcı önüne geldiği olayda kendine has karşılaştığı sorunlara çözümler bulduğu noktasında farklı uygulamaları ortaya koymak, bunlardan en doğrusunu bulmak amaçlanmıştır" dedi.
Açılışın ardından basına kapalı devam eden toplantıda hakim ve savcılar 6 gruba ayrılarak farklı hukuki konuları tartışmaya başladı.