HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) düzenlediği 'Hukuki Müzakere Toplantıları', Şanlıurfa’da başladı. Çeşitli illerde görev yapan 80 hakim ve savcının katılımıyla başlayan toplantı, 3 gün sürecek.
Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ev sahipliğinde bir otelde düzenlenen 'Hukuki Müzakere Toplantıları'na Vali Celalettin Güvenç, Yargıtay Üyesi Memiş Selçuk Güney, HSYK 2'nci Daire Üyesi Hüseyin Serter, HSYK Tetkik Hakimi Mustafa Arslan, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ademoğlu ile çeşitli illerden gelen 80 hakim ve savcı katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ademoğlu, hakim ve savcıların iş yoğunluğu nedeniyle zorluklar yaşadıklarını belirterek, "Hukuk, durağan değildir. Canlı oluşu nedeniyle yargının sorunları da daima olacaktır. Yargının birçok sorunu vardır. Ancak bu sorunların temel kaynaklarından birisi de yargının iş çokluğudur. Yargıya gelen işlerin yoğunluğunun azaltılması halinde birçok sorunun çözüleceği kanaatindeyim. İş yoğunluğunun azaltılması için faydalı bir sonuç alınacak tedbirler var. Bunlardan bir tanesi, suç mevzuatlarında eksikliklerin giderilmesi; yargıya gelecek iş sayısında ciddi düşüşlere sebep olacaktır" dedi.
HSYK üyesi Hüseyin Serter ise "2010 yılında ülkemizde Anayasal bir değişiklikle özellikle yargı alanında hakimler ve savcılar kurulunun yapısında çok önemli, reform niteliğinde değerlendirilebilecek, sayılabilecek bir değişikliği hep birlikte yaşadık. Hakimler, savcılar için meslek içi eğitime önem verdik ve bütçemizin büyük çoğunluğunu eğitime aktardık" diye konuştu.
Toplantıda söz alan HSYK Tetkik Hakimi Mustafa Arslan, toplantının amacının yargının daha adil ve hızlı tecelli etmesini sağlamak olduğuna değinerek, şunları söyledi:
"Hukuki müzakereler toplantısı yılda iki defa yapılmaktadır. Toplantının amacı yargının daha etkin, daha adil, daha hızlı tecelli etmesini sağlamaktır. Türkiye’ye güven veren adalet sistemini sağlamaya yönelik bir eğitim faaliyeti olarak değerlendirebiliriz. Bu yıl 13 bölgeden 1250 hakim ve Cumhuriyet savcımız bu toplantılara katılmaktalar. Asıl amacımız; yargıda birlikteliliği sağlamak, yargıda yapılan yanlışları, hakim ve Cumhuriyet savcısı meslektaşlarımız tarafından yapılan yanlışları gidermektir. En çok yargı konularında hatalar yapılıyor. Bu hataların giderilmesi için hakim ve savcılara yönelik eğitim seminerleri düzenlemeye başladık."
Şanlıurfa’da 3 gün sürecek olan toplantıdan çıkan sonuçlar, daha sonra bir rapor halinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Yargıtay Dairesine sunulacak.