Cafer ZENGKAYSERİ, () - HÂKİMLER Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Sekreteri Bilgin Başaran, 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile birlikte oluşan HSYK’nın yeni yapısından yargı teşkilatı olarak umutlu olduklarını ancak rüyanın uzun sürmediğini söyledi. Başaran, "Hiçbir güç odağı hakim ve savcıyı aynı şekilde kategorize edemez" dedi.
Yargıda Birlik Platformu 9’uncu toplantısını Kayseri’de yaptı. Kadir Has Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya, HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcısı Ali Çalık, Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili Ramazan Kaya, İstanbul Anadolu Başsavcı vekili Ömür Topaç ile Niğde, Nevşehir, Yozgat, Aksaray, Kırşehir, Sivas illerinde görev yapan hakim ve cumhuriyet savcıları katıldı. Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimleri öncesinde yargıda yaşanan sorunların masaya yatırılmasının amaçlandığı toplantının oturum başkanlığını Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ramazan Kaya yaptı.
"HSYK’DAN UMUTLUYDUK AMA RÜYAMIZ UZUN SÜRMEDİ"
Yargıda Birlik Platformu adına konuşan HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, 2010 yılındaki Anayasa değişikliği ile birlikte yeni HSYK’nın oluşturulmasından çok mutlu olunduğunu belirterek şunları söyledi:
" Üyelerin çeşitli kaynaklardan gelişi ve kürsü hâkim ve savcılarının kurulda söz sahibi olması, bizleri demokratik, çoğulcu bir HSYK algısı oluşturdu. Yargı mensupları adına çok umutlu idik. Çok sevinçliydik. Artık kürsü hakim ve savcıları kendi gelecekleri ile söz sahibi olabileceklerdi. Artık HSYK’da onlar gibi olan, onları anlayan kendi meslektaşları vardı. Ama rüyamız uzun sürmedi. Getirilen yeni sistem gereği son derece demokratik ve çoğulcu görünen HSYK’mız da özel yetkili mahkemelerle, unvanlı görevler atamalarında, yüksek yargıya yapılan üye seçimlerinde maalesef iyi bir sınav veremedik."
Bugün yargı mensuplarının büyük çoğunluğunun, atama ve seçimlerde liyakat ve adalet kriterlerine uyulduğuna inanmadığını belirten Başaran, "Yani bugün oluşan şudur. Adalet kavramı yeni HSYK’nın icraatlarında görmemiz mümkün olmamıştır. Yeni HSYK bugüne kadar meslektaşlarımızın tamamına cesaret yerine korku, ümit yerine karamsarlık, mutluluk yerine hüzün, huzur yerine huzursuzluk, güven yerine güvensizlik verdi. Artık korkunun yerine cesaret, karamsarlığın yerine ümit, hüzün yerine mutluluk, huzursuzluğun yerine huzur, güvensizliğin yerine güven alacaktır. Bizler platform olarak bu inançla yola çıktık" dedi.
Hiçbir güç odağının hakim ve savcıyı aynı şekilde kategorize edemeyeceğini, Yargıda Birlik Platformu'nun da bu ana fikir üzerine inşa edildiğini anlatan Başaran, “Biz ön yargılarımızdan arınarak birbirimize güvenebilir, birbirimizi anlayabiliriz. Yargının içine düştüğü durumdan birlikte kurtulabiliriz. El ele, gönül gönüle verebiliriz. Elimizi taşın altına koymalıyız. Birbirimize sevgi ve gücümüzü verelim. Bu sefer bizler, teşkilat, Türkiye Cumhuriyeti kazansın" diye konuştu.
"GÜVENİ TESİS ETMEK ZORUNDAYIZ"
Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta da yaptığı konuşmada, yargının en basit tanımıyla adaletin tesisi olduğunu belirterek, "Bizler yargı temsilcileri olarak bulunduğumuz bu noktada halkımızın yargıya olan güvenini, yargının kendi içinde olan güvenini tesis etmek zorundayız. Bu nedenle kendine güvenen ve adalete inanan tüm meslektaşlarımızın, etik değerler etrafında herkesi kucaklayan, kimseyi dışlamayan meslek sorunlarına ve meslektaşlara odaklanmış bağımsız ve tarafsız bir HSYK oluşturmak için çaba harcamaları ahlaki ve vicdanı görevleridir" dedi.
Orhan Usta, HSYK'nın mezhepçilik, etnik ve kültürel yakınlık, hizipçilik anlayışından olması, atamalarda liyakatın göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.
Oturum Başkanı Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ramazan Kaya da, son dönemde yargının devlet içindeki etnik güçlerin itişme alanına dönüştüğünü söyledi. Kaya, "Eminim yeni oluşacak HSYK ile bu kısır döngüyü kırabiliriz. Büyük şairimizin söylediği gibi, ‘Ekmek aş bulmak gecikebilir, temele taş bulmak gecikebilir, devlete baş bulmak gecikebilir, adalet gecikmez, tez verilmelidir’ diyorum" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından toplantı basına kapatıldı. Kapalı bölümde yargı mensuplarının, yaşadıkları sorunları masaya yatıracakları ifade edildi.

CZ(OE/ESM) (FOTOĞRAFLI)