İSTANBUL'da, 7 yıl önce uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren Ermeni Gazeteci Hrant Dink, Diyarbakır'da düzenlenen törenle anıldı. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, yüz yıl önce Ermeni halkına yapılan zulümle yüzleşmeden, soykırım tanınmadan, bu halkın acılarıyla ortaklaşmadan ve özür dilenmeden demokratik, birlikte ve güvenli bir gelecek kurmanın mümkün olmayacağını söyledi.
Ermeni Gazeteci Hrant Dink'i anmak için Koşuyolu parkındaki İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirilen anma etkinliğine, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, avukatlar ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile barış anneleri katıldı. Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte konuşan Baro Başkanı Elçi, 7 yıl önce İstanbul'un orta yerinde arkadan kaleşçe vurulan Hrant Dink'i anmak için toplandıklarını belirterek şöyle dedi:
"Irkçı-faşist güruhlar, önce bu cesur gazeteci, Ermeni toplumunun bu yürekli aydınını tehdit ederek, korkutarak susturmaya çalıştılar. Onun sesinden, sözünden ve dile getirdiği gerçeklerden korkuyorlardı. Halkının yaşadığı acıları, dramları korkusuzca dile getiren bu onurlu insanı susturarak, Ermeni halkının hakikatinin ortaya çıkmasını engelleyeceklerini düşündüler."  'ARKADAN ALÇAKÇA VURDULAR'
Hırant Dink'in, bir yandan halkının yaşadıklarını milyonlara anlatırken, bir yandan da Türkiye halklarının barışı, birlikteliği ve demokrasi için, kardeşçe yaşaması için mücadele verdiğini söyleyen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi şöyle devam etti:
"Yedi yıl önce İstanbul'un orta yerinde sıkılan o kurşunla halklarımızın ortak vicdanına kastedildi. Cinayet, devletin karanlık koridorlarında planlansa da, ama aynı devletin birçok güvenlik ve istihbarat kurumunun bilgisi ve gözetiminde, besleme çetelerce gün ortasında, tarihteki mahsus teşkilatların yöntemleriyle uyumlu şekilde, Hırant'ı arkadan, alçakça vurdular. Cinayeti herkes biliyormuş. Tetiği çeken 'piyon' sınırlı bir ceza alsa da ve görünürde ona yardım eden birkaç kişi yargılanıyorsa da, cinayetin arkasındaki gerçek tablo aydınlatılmadı ve olayda sorumluluğu olan çok sayıda kamu görevlisi soruşturulmadı." 
Baro Başkanı Elçi, "Yüz yıl önce Ermeni halkına yapılan zulümle yüzleşmeden, jenosit (soykırım) tanınmadan, bu halkın acılarıyla ortaklaşmadan ve özür dilenmeden; demokratik, birlikte ve güvenli bir gelecek kurmamız mümkün değildir" diye konuştu.