İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekili Mustafa Balbay’ın da katıldığı Homeros Bulvarı açılışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "İzmir’e 11 yılda 21 milyar TL yatırım yaptık" sözüne yanıt verdi. Devletin rakamlarına göre bu rakamın 5 milyar 300 bin TL olduğunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 9 yılda yaptığı 5 milyar 600 bin TL’lik yatırımın altında kaldığını belirten Kocaoğlu, "Kimi kandırıyorsunuz? Dökümlerini açıklayın" dedi.
Buca ile Yeşildere Caddesi’ni viyadükle bağlayan ekspres güzergahın 1.3 kilometresi ulaşıma açıldı. Ünlü ozan Homeros’un adı verilen Bulvar’ın açılış töreni seçim mitingi havasında gerçekleşti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun birgün önce yeniden Büyükşehir Belediye Başkanlığı için CHP’den aday olmasının etkisi, hem de törene cezaevinden çıkan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın katılması nedeniyle törende izdiham oldu. Koaoğlu’nun adaylığını destekleyenler ile Balbay’ı görmek ve “geçmiş olsun” dilemek, fotoğraf çektirmek isteyenler birbiriyleriye yarıştı. Balbay ve Kocaoğlu otobüsten izdiham nedeniyle zorlukla indi.
BAŞBAKAN’A YANIT VERDİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, törende yaptığı konuşmasına 5 yıllık ayrılıktan sonra Mustafa Balbay’a "Sayın milletvekilim aramıza hoşgeldiniz" selamı ile başladı. Kocaoğlu, cuma günü sabahı bir gazetede AK Parti Genel Başkan yardımcısının 11 yılda İzmir’e 15 milyar TL yatırım yaptıkları açıklamasının yeraldığını söyledi. Bu rakamı nerden bulduklarını öğrenmeyi düşünürken öğleden sonra İzmir’e gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu kez 6 milyar TL daha ekleyerek İzmir’e yapılan yatırımın 21 milyara çıkarttığını açıkladığına dikkat çeken Kocaoğlu, şöyle konuştu:
"Şimdi İzmirli hemşehrilerimizin huzunda soruyorum. Kentimize 11 yılda yaptığınızı söylediğiniz 21 milyar TL’lik yatırımı dökümleriyle bir açıklayın da herkes öğrensin. İzmirli de öğrensin, Türkiye de öğrensin, biz de öğrenelim. Biz Devlet rakamlarından Hükümet’in 11 yılda yaptığı yatırımın 5 milyar 300 bin TL olduğunu söylüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi 9 yılda 5 milyar 600 bin TL yatırım yapmıştır. İki sene daha az sürede 300 bin TL fazla yatırım yapmışız. Nerede 15 milyar, nerede 21 milyar TL. Kimi kandırıyorsunuz?"
"KENTİN KİMLİĞİNİN BOZULMASINA BAŞKANINIZ İZİN VERMEZ"
Kocaoğlu, Başbakan Erdoğan’ın Binali Yıldırım’ın adaylığı açıkladığı konuşmasında söylediği "İzmir baskıya zulme boyun eğmemiş, her zaman demokrasiden özgürlükten yana olmuş önemli bir şehrimizdir" cümlesinin altına imzasını atmaya hazır olduğunu söyledi. İzmir’in onurlu yaşam hakkını sonuna kadar koruyan özel bir kent olduğunu belirten Kocaoğlu, şöyle konuştu:
"İzmir; 'Ben yaptım oldulara', dayatmalara karşı dik duran özgürlüklerine sahip çıkan kenttir. İzmir; Cumhuriyet’in, Mustafa Kemal Atatürk’ün kentidir. Başka kentleri bilmem ama burada kent hakkında kararlar almak yerine İzmir halkının aldığı kararlara uymak birinci önceliğimizdir. İzmir’de katılımcılık vardır. Fikirden projeye birlikte hareket edilir. İzmir’i, tüm İzmirliler birlikte yönetir. İzmirli kimliğini bilen tanıyan, benimseyen ve önünü açan bir yerel yönetim anlayışı vardır. Bu anlayış iktidardadır, sizlerin desteği ile iktidarda olacaktır. Bu kentin kimliğinin doğasının tarihinin geleceğini ve özgür yaşam kalitesinin bozulmasına hiçbir İzmirli izin vermez, vermedi, vermeyecek. Ama en başta da başkanınız izin vermedi, vermiyor, vermeyecek."
"OY VERİRSENİZ YAPARIM ZİHNİYETİ VAR"
İzmir’in İzmirlilerin gücüyle ve İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde İzmirliler tarafından kalkındırıldığını ve kalkındırılacağını belirten Kocaoğlu, şöyle konuştu:
"Göstermelik projelere 'Oy verirseniz yaparım’ zihniyeti 11 yıldır İzmir’e ne yaptıysa bundan sonra da onu yapacaktır. Biz İzmir’i kalkındırıyoruz. İzmir’in 400 milyon TL’ye fuarını yapıyoruz. 100 milyon TL kongre merkezini yapıyoruz. Sayın Başbakan iki kez geldi. İkisinde de ’kongre merkezi yok’ dedi. Dünyanın hiç bir kentinde ne fuar alanını ne kongre merkezini Büyükşehir Belediyesi tek başına yapmaz. Bunlar devlet bütçesinden yapılır. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi gibi konser salonları hepsi devlet tarafından yapılır. Agora kamulaştırması, antik tiyatro kamulaştıması da devlet tarafından yapılır. Ama devlet, bu Hükümet yapmadığı için İzmir Büyükmşehir Belediyesi tüm hizmetleri yapma ve kenti kalkındırmak, 4 milyon İzmirli'nin aş ve işini bulmasına katkıda bulunmak için çalışmaya devam edecek."
BALBAY: MİLLETVEKİLLİĞİM BUGÜN BAŞLADI
CHP İzmir milletvekili Mustafa Balbay ise konuşmasına “Merhaba İzmir, İzmir'in güzel insanları” seslenişiyle başladı. Demir parmaklıkların arkasında en karanlık günlerde dahi umudumu kesmediğini, halka, İzmirlileri inandığını belirten Balbay “Benim için birinci özgürlük aileme kavuşmaksa, onun kadar önemli olan ikinci özgürlük İzmir’e kavuşmak. İyi bir izmir milletvekili olmaya çalışacağım. Kalemi elden bırakmayacağım. Dünya şehri İzmir’in Ankara’da hakettiği gibi temsil edilmesi için çaba harcayacağım. Belediye başkanları kabul ederlerse, tüm adayların Ankara’daki başkan yardımcısı olmak istiyorum. Eğer kabul ederlerse İzmir’deki belediye başkanlarımızın burada gerçekleştirdiklerini Ankara’da duyurmak, İzmir’in hak ettiği sesi Ankara’da haykırmak istiyorum” dedi.
Balbay, kalabalık arasında CHP Gençlik kolları ve Kadın kolları pankartlarını gördüğüne dikkat çekerek, şöyle dedi:
"İzmir’de CHP’ye şunu öneriyorum. İzmir İktidar Kollarını kursunlar. İzmir gerçekleştireceği yerel iktidarın ardından Türkiye’nin kaderini değiştirecek güce enerjiye sahiptir. Ben 2,5 yıla yakın süredir sizi gereğince temsil edemedim. Demir parmakların ardında ne yapabileceğimi kendime sordum. Mektuplar gönderdim. Özgürlüğe kavuşmayı bekledim. Bugünü gerçek anlamda milletvekilliğine başladığım gün olarak kabul ediyorum."
Balbay, Aziz Kocaoğlu’nu makamında ziyaret etmediğini, İzmir’de yapılan yatırımın Kocaoğlu’nun makamı olduğunu belirterek Homeros Bulvarı açılışında bulunarak makamında ziyaret ettiğini düşündüğünü söyledi. Konuşmaların ardından Homeros Bulvarı ulaşıma açıldı.