Ergün TOS/ FETHİYE(Muğla), () - MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde yerleşik yaşayan Hollandalı ressam 46 yaşındaki Isabelle Cordes, Kaya İlkokulu'nda öğrencilere ücretsiz resim öğretmenliği yapıyor.
Hollanda'nın Utrecht kentinde grafik tasarım işiyle uğraşırken 1994 yılında bisiklet turuna katılmak için geldiği Türkiye'ye hayran kalan Isabelle Cordes, Fethiye'ye yerleşmeye karar verdi. İlçedeki su altı zenginliklerini tanıtmak ve ticaret için dalış organizasyonları düzenleyen Cordes, Avrupa'dan dalış severleri Fethiye'ye getirdi. Cordes, 2008 yılında babası ve 14 yıllık eşini 6 ay arayla kaybetti. 2010 yılına kadar dalış organizasyonu düzenlemeye devam eden Cordes, işi bırakarak çok sevdiği ressamlığa yöneldi.
TARİHİ RUM EVİ KİRALADI
Geçen yıl Haziran ayında Kayaköy'de tarihi bir Rum evi kiralayan Cordes, evi sanat galerisine dönüştürdü. Cordes, yeni işyerine 'Isabelle Art Gallery' adını verirken, galeride kendi eserleri ile Fethiyeli ressamların eserlerini satışa sundu.
Hollandalı Cordes'in Kayaköy'de ressamlık yaptığını öğrenen Kaya İlkokulu Müdürü Hasan Şahin, öğrencilere resim dersi vermesi için teklifte bulundu. Herhangi bir ücret talep etmeden teklifi kabul eden Cordes, 11 anasınıfı, 30 da ilkokul öğrencisi bulunan okulda resim dersi vermeye başladı. Her salı günü ders bitiş zilinin çalmasıyla okul bahçesinde öğrencilerle buluşan Cordes, resim yapma ve boyama teknikleri hakkında bilgi veriyor. Resim yaparken tema ve renk seçimi konusunda öğrencileri özgür bırakan Cordes, 2 saat süren etüt boyunca resim hakkında soruları yanıtlıyor. Öğrencilerle tek tek ilgilenen Cordes, hatalı boyamalar konusunda öğrencileri uyarıyor.
'ÇOCUKLARIN İÇ DÜNYASI GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR'
Hasan Şahin'in davetiyle geçen yıl Aralık ayında öğrencilere resim dersi vermeye başladığını anlatan Isabelle Cordes, öğrencilere önce sanat hakkında bilgi vererek çalışmalara başladığını söyledi. Yaşları küçük olmasına karşın büyük bir öğrenci grubuyla çalıştığını kaydeden Şahin, öğrencilerin yeteneklerinin farklılık gösterdiğini dile getirdi. Resimlerin çocukların iç dünyasını gün yüzüne çıkardığını belirten Cordes, "Çocukların yaptığı resimler farklılık gösteriyor. Biri karanlık renkler kullanırken diğeri açık renklere yöneliyor. Bir hafta resim yapmayı başaramayan bir öğrenci diğer hafta çok güzel şeyler çıkarıyor. Demek ki onların içinde bir şey var. Biz de bunu ortaya çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.
'HER YER BOYA OLUYOR'
Öğrencilerin çok çalışkan ve istekli olduğunu aktaran Cordes, "Genelde pastel renkler kullanıyoruz. Sulu boya kullanınca güzel resimler çıkıyor. Ancak her yer boya oluyor. Bazen kartondan şekiller yapıyoruz. Öğrencileri mutlu edecek şeyler yapmaya çalışıyorum" diye konuştu.
'HAYAT SADECE İŞTEN İBARET DEĞİL'
Çocuklara sanatı sevdirmeye çalıştığını dile getiren Cordes, sözlerini şu şekilde sürdürdü;
"Hayat sadece işten ibaret değil. Yetenekleri kullanmak gerek. Çok yetenekli birkaç çocuk var. Çocukların sadece okul ve derslerle ilgilenmesinin yanında sanata da ilgi duymasını istiyorum. Hayat çok geniş ve bu pencereleri açmak gerek."
Cordes'ten resim dersi alan Dalga Giz Duler, "Resim derslerinde çok güzel şeyler öğrendik. Hocamız bizimle ilgileniyor. Resim yapmayı çok seviyorum" dedi.
Isabelle Cordes'in çocuklara resim dersi vermesinden çok mutlu olduğunu anlatan öğrenci velisi Gül Avcı ise "Cordes okula geldikten sonra çocukların resme ilgisi arttı. Cordes'in burada olmasından çok mutluyuz" diye konuştu.

ET(HA/BT) (FOTOĞRAFLI)