Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE sevdalısı işadamı Bülent Türker, yaşamını sürdürdüğü Hollanda’da düzenlediği 'Çanakkale'nin bilinmeyenleri' konferans ve film gösteriminde izleyenlere unutulmaz anlar yaşattı.
Yıllardır Avrupa’da açtığı gezici müzelerle Çanakkale’nin tanıtımına büyük katkı sunan işadamı Bülent Türker, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99’uncu yıl dönümü dolayısıyla Hollanda’da farklı bir etkinliğe imza attı. Türker, Rotterdam kentindeki Larenkamp salonunda 'Çanakkale’nin Bilinmeyenleri' konulu bir konferans ve sonrasındaki film gösterimiyle beğeni topladı. Geceye Hollanda’da yaşamını sürdüren çok sayıda Türk katıldı.
Esir olarak geldikleri Çanakkale gazilerinin Fransa’daki mezarlarını, Çanakkale Savaşları’nda şehit edilip altın saati İngiliz askeri tarafından alınan bir komutanın öyküsünü ve Atatürk’ün tabancasını anlatan Bülent Türker salondakilere duygusal anlar yaşattı. Türker gecede yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Yıllar önce büyük zorluklarla bizler için aç susuz ve perişan durumda savaşarak, dünyada ender görülen bir başarı kazanan atalarımızı ve Ulu Önder Atatürk’ü saygıyla anıyoruz. Hiçbir şeyden habersiz on binlerce kilometre uzaktan topraklarımıza ne için geldiklerini bilmeyen ve İngilizler’in oyununa düşen Avustralya, Yeni Zelanda ve müslüman ülkelerden gelen askerler, Türklüğün inancını ve vatan aşkına canlı şahit olmuşlardır. Tek amaçları vatanı savunmak olan ve yokluk içinde ülkelerini koruyan atalarımız, 200 yıldır hiç yenilgi yüzü görmeyen İngiltere ile Fransa’ya mağlubiyeti tattırmış ve bizlere bu ülkeyi bırakmışlardır."
Etkinlik Çanakkale Savaşları’yla ilgili film gösteriminin ardından, hep bir ağızdan 10’uncu Yıl Marşı’nın söylenmesiyle son buldu.

EK(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)