YOZGAT,() - YOZGAT Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık, gıda üretimi ve perakende gıda satan işyerleri, doğal mineralli suların üretimini yapan işyerleri, kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları, otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi işletmelerde çalışanların hijyen eğitimi almaları gerektiğini söyledi. Özışık, çalışanlarına eğitim aldırmayan işletmelere para cezası uygulanacağını belirterek, işletme sahiplerini eğitim konusunda uyardı.
Metin Özışık yaptığı yazılı açıklamada, Hijyen Eğitim Yönetmeliği'nin Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdiğini, eğitim alması gereken işletmelerde çalışanların bu eğitimlerini bir yıllık süre içerisinde tamamlamaları gerektiğine dikkat çekti. Halk Eğitim Merkezleri, Mesleki Eğitim Merkezleri, Turizm Eğitim Merkezleri ve Olgunlaşma Enstitüleri tarafından bu eğitimlerin verildiğini hatırlatan Özışık, yönetmelik kapsamındaki işyerlerinde hijyen eğitimi alması gereken doğrudan hizmet veren çalışanların, bizzat çalışıyorlar ise işyeri sahiplerinin bulundukları yerleşim birimindeki eğitim kurumuna başvurması gerektiğini anlattı.
Yapılan denetimler sırasında, işyerinde doğrudan hizmetin içinde olan çalışanların hijyen eğitim belgelerinin bulunup bulunmadığının sorgulanacağını kaydeden Özışık, "5 Temmuz 2014 tarihine kadar çalışanlarına hijyen eğitimi belgesini aldırmayıp, bu tarihten sonra belge almamış kişileri çalıştıran işyerleri hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanununun kapsamında işlem yapılacaktır. Fiiller ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, eğitim almamış her bir çalışan için ayrı ayrı değerlendirilerek kişi başı 250 ila bin lira arasında cezai müeyyide uygulanacaktır" dedi.
Özışık, işletmelerin cezalı duruma düşmemesi için 5 Temmuz 2014 tarihine kadar çalışanlarının hijyen eğitimini tamamlattırarak, belgelerini almalarını istedi.

FOTOĞRAFLI