KOCAELİ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğretim üyesi helkeltraş Zekeriya Erdinç'in 10 yıllık çalışma sonucunda ortaya çıkardığı ve hepsi hareketli eserlerden oluşan 'Zelzele' adını verdiği sergi, ilgi çekti.
Erdinç'in Cumhuriyet Parkı'ndaki Sanat Galerisi'nde açtığı ve 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nden de esinlenerek 'Zelzele' adını verdiği 10 gün daha açık kalacak sergide 18 eser bulunuyor. Eserlerin büyük bölümü, sergiyi gezenler tarafından temasta bulunarak hareket ettirilebilirken, bazı eserler dokunmaya gerek kalmadan sürekli hareket ediyor. Daha önce birçok karma sergiye katıldığını ancak, ilk kez profesyonel anlamda bir sergi açtığını söyleyen sanatçı Zekeriya Erdinç konuşmasına söyle devam etti: 
"Bu sergi 10 yıllık bir süreç çalışmasıdır. Konu zelzele olduğu için dolayısıyla eserlerde hareket odaklı bir çalışma var. Özellikle bu serginin Kocaeli’nde açılması gerekiyordu. 'Zelzele' adlı heykel sanatı sergisi, deprem hassasiyeti sonucunda duyumsamayla ortaya çıktı. Birçok eser sergiyi görmeye gelen sanatseverler tarafından hareket ettirilebiliyor. Aynı zamanda bazı eserlerim de durmaksızın hareket ediyor."
HER SEFERİNDE UNUTMAYA ÇALIŞIYORUZ
İnsanların her seferinde felaketleri unutmaya çalıştığını söyleyen Erdinç konuşmasını söyle sürdürdü:
"Tarih boyunca medeneyetler gelip geçmiş ve depremler, zelzeleler aracılığıyla yok olmuş, yani küllerinden yeniden doğmak üzere yanmaya hazır bir yapımız da var aslında. Felaket olacak ama sonuçta biz bu felaketle birlikte nasıl yaşıyoruz? Her seferinde maruz kaldığımız bu olguyu nasıl unutmaya çalışıyoruz? Nasıl yaşam gerekçesi olarak hayatımızı idam ettirmeye çalışıyoruz? Onunla birlikte bunları eserlerimde anlatmaya çalıştım."