ANTALYA'daki Alakır Vadisi'ndeki Dereköy HES'e ilişkin ÇED raporuna dava açarak yürütmeyi durduran 17 çevreci ile bir derneğe 20 milyon TL'lik ihtarname çeken firma hakkında, 'Şantaj yaptığı' gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu.
Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde yaklaşık 70 kilometre uzunluğundaki bölgenin en önemli su kaynağı Alakır Nehri üzerinde 4'ü tamamlanmış, 4'ü de proje aşamasındaki 8 HES'e karşı bölgede 'Alakır Nehri Kardeşliği' adlı gönüllü doğaseverlerin mücadelesi sürüyor. En son Dereköy Elektrik Üretim Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi'ne ait Dereköy Regülatörü ve HES'i projesine karşı bölgedeki köylülerin oluşturduğu bir dernek ve 17 doğaseverin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna karşı açtığı davada Antalya 2'nci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.
20 MİLYON TL'LİK İHTARNAME
Bu karar sonrasında HES firması ÇED raporu hakkında yürütmeyi durdurma kararı aldıran 17 doğasever ile derneğe, dava açarak kendilerini zarara uğrattıkları gerekçesiyle Ankara 17'nci Noterliği'nden 20 milyon TL'lik ihtarname çekti. Doğaseverler ise ihtarnameye karşı, 'Şantaj suçu' işlediği iddiasıyla HES firması hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
DAVACILAR ÜZERİNDE BASKI
Avukat Aynur Rüzgar Gökçe aracılığıyla yapılan suç duyurusunda, ihtarnamenin kamu düzeni gereği mahkemece verilen bir karardan dolayı vekil edenlere tazminat davası açılacağı ihtarının, davanın veya en azından yürütmenin durdurulması talebinin  çekilmesi için davacılar üzerinde baskı kurmak amacıyla gönderildiği belirtildi.
ŞANTAJ SUÇU
Suç duyurusunda, ihtarnamenin müvekkillerini korkuttuğu, kaygılandırdığı, davaya devam etmekten vazgeçme noktasına getirdiği belirtilerek, "Hak arama özgürlüğünü kullanan vekil edenlere, büyük bir mali sorumlulukla karşılaşacakları konusunda şantaj yapılmaktadır. Şüpheliler şantaj suçu işlemiştir" denildi.

FOTOĞRAFLI