SİNOP'da her Ramazan ayında geleneksel olarak düzenlenen Helesa Şenlikleri ve 5'inci Sinopale Etkinlikleri'nin açılışı yapıldı. Çok sayıda kişi, yüzyıllar önce Sinop'ta mahsur kalan denizciler gibi caddelerde gezerek para topladı.
Bilinmeyen bir tarihte Sinop'ta fırtınalı bir günde dalgalardan kaçarak, limana sığınan ve yiyecekleri bitince küçük bir takayı süsleyip maniler söyleyerek, sokaklarda yiyecek toplayan denizcilerden kalan ilginç gelenek, bu yıl da düzenlenen şenlikle yaşatıldı. Bu olayı gelenek haline getiren Sinoplular yine ellerinde kayık, mum ve fenerler eşliğinde sokakları gezerek yardım topladı. 
Helesa Şenliklerine Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, Belediye Başkanı CHP'li Baki Ergül, Sinop İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, Sinop Hemşehrilik ve Dostluk Derneği Başkanı İsmail Hakkı Gülenç, derneğin Onursal Başkanı Özer Gürbüz'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katılarak, maket kayıkla sokaklarda 'Helesa, yalesa, heyamola yusa yusa hop' diye mani söyleyerek bahşiş topladı. Bazı kişiler de balkon ve camlardan maket kayığın içine para attı.
Vali Yavuz Selim Köşger, kapısına gelen gruba bahşiş verdikten sonra yaptığı konuşmasında, "Sinop'ta kendine yakışan ve kendine özgü bir gelenek oluşmuş. Ağaç kökler üzerine büyür, geleneğini yaşatan geleceğini sağlam kurar. Bu Sinop’a özgü bir gelenek ve uzun yıllardır bu geleneği korumuş. Sizler bu geleneği sağlam bir şekilde gelecek kuşaklara aktarıyorsunuz" dedi. Toplanan paranın ise Sinop Yardımsevenler Derneği aracılığıyla öğrencilere bağışlanacağı belirtildi.

FOTOĞRAFLI